Vesti01.11.2021. 11:24

Ministar najavio nove mere za đake: Onlajn nastave neće biti, ali će Krizni štab doneti važnu odluku

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je stav Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa da treba produžiti jesenji raspust za učenike u školama, a da će odluka o tome biti doneta u toku ove nedelje.

– Većina dece i roditelja su za to da se ide u školu, to je tačno. Ali produženje raspusta je predlog kriznog štaba, i to bi mogla biti jedna od mera. Ako se to dogodi, to bi trajalo od 11. novembra do 17. A ukoliko zdravstveni deo kriznog štaba smatra da će to pomoći, onda je svakako oportuno i prirodno da tako nešto uradimo – rekao je Ružić.

On je naveo i da će Ministarstvo prosvete pojačati aktivnosti na edukaciji dece i roditelja o vakcinaciji protiv koronavirusa u starosnoj kategoriji koja je preporučena.

-Sutra imamo sastanak sa svim načelnicima školskih uprava o edukaciji o vakcinaciji. Edukacija je jedini način jer ne možemo nametati- rekao je Ružić.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da ne postoje pokazatelji da je situacija u školama, kada je u pitanju koronavirus, alarmantna, i istakao da za sada nema uslova da đaci potpuno pređu na onlajn nastavu.

– O tome uopšte ne razmišljamo – rekao je Ružić i dodao da virus ne dolazi iz škola.

On ističe da škole nisu mesto transmisije virusa. Kako kaže, imaju podatke koji govore da što se tiče procenata zaražene dece u školskom uzrastu on iznosi oko 0.6 posto.

– U više navrata smo proveravali sprovođenje preventivnih mera u školama. Ove nedelje imamo preko 25 lokalnih samouprava gde smo imali kombinovanu nastavu u srednjim školama. Prethodne nedelje je to bilo u svega 4 jedinice lokalne samouprave, dok je ove nedelje to sprovođeno u njih 6 – rekao je Ružić.

Od danas se kombinovani model nastave primenjuje u srednjim školama u Beogradu, Nišu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj Banji, Kuli i Šapcu. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva nastavu uživo. Kako kaže, to govori u prilog tezi da virus nije našao plodno tlo u obrazovnom sistemu, ali je, dodaje, evidentno da je mutirao i da deca imaju problema i da po prvi put imamo decu na respiratorima.

škola

Foto: Shutterstock

– To je zabrinjavajuće i to je poslednji impuls da se dozovemo pameti i da shvatimo da je vakcina jedini način da predupredimo fatalne slučajeve – rekao je Ružić.

Kako kaže, došlo je do blagog povećanja vakcinisanih, dodaje da će uskoro biti sednica kriznog štaba na kojoj će se odlučiti dalji koraci.

Podsetimo, sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona najavljena je za ovu nedelju, ali za sada još nije precizirano kada će biti održana. Za sada je sve izvesnija jedna mera, ona koja se tiče produženja jesenjeg školskog raspusta, a kada je reč o ostalim merama koje su predlagane i koje se tiču kovid propusnica, ograničavanja radnog vremena i broja ljudi na okupljanjima, pozicije medicinskog i političkog dela štaba su i dalje udaljene.

Broj novozaraženih na dnevnom nivou u Srbiji već sedam nedelja ne pada ispod 6.000, pa medicinski deo Kriznog štaba najavljuje da će insistirati i dalje na pooštravanju mera, dok premijerka poručuje da “za sada treba u potpunosti implementirati postojeće mere”. Stoga će najverovatnije na ovoj sednici biti doneta samo odluka da se produži jesenji raspust za đake, te će učenici umesto četiri imati pauzu od devet dana.

Izvor vesti: Srbija Danas