Vesti11.12.2021. 02:57

Menja se Zakon o obrazovanju, a šta će biti sa zaključivanjem ocena: Ministar jasno odgovorio na sve nedoumice

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja naći će se na skupštinskoj raspravi 20. ili 21. decembra, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. On je za emisiju Tanjug Tačno, komentarišući to što je forum beogradskih gimnazija pozvao ministarstvo na čijem je čelu da razmotri mogućnost izmene ovog zakona u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju polugodišta, rekao da je ministarstvo otvoreno za razgovore na tu temu.

-Ali situacija trenutno nije takva da ćemo u ovim izmenama i dopunama zakona pristupiti tim intervencijama- naveo je Ružić.

Ružić je rekao da ovaj zakon jasno definiše da se ocene zaključuju na polugodištu i na kraju godine i poručio da svaki zakon može da se promeni, “ako je to racionalno, argumentovano i temeljeno na činjenicama”. On je dodao da će ministarstvo uzeti u obzir inicijativu Foruma beogradskih gimnazija, koja je zasnovana na određenom istraživanju, kada bude videlo šta su nalazi tog istraživanja.

Ministar je potvrdio da će se od 13. decembra u svim osnovnim i srednjim školama, u svim jedinicama lokalne samouprave, primenjivati neposredni model nastave, kao i prethodnih nedelja.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

-Mislim da je to dobar pokazatelj da je obrazovni sistem vitalan, rezistentan prema korona virusu, pre svega zahvaljujući predanosti nastavnika i vannastavnog kadra, ali i disciplini i odgovornosti dece i razumevanju roditelja- rekao je Ružić.

Govoreći o Timu za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, Ružić je rekao da je on sastavljen od referentnih predstavnika Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović-Batut” i predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i naglasio da on u kontinuitetu radi.

Nema Državne mature ni sledeće godine

Ministar je naglasio i da neće biti Državne mature 2022. godine.

-Doneli smo odluku da pomerimo taj rok iz razloga što to nije sazrelo- rekao je Ružić i dodao da Srbija ima ekspertsku i finansijsku podršku EU za taj projekat i da se on sprovodi kako bi državna matura u potpunosti imala sertifikacioni ii kvalifikacioni aspekt za 65.000 svršenih srednjoškolaca, koliko ih ima svake godine.

Upitan da prokomentariše to što je od 2. do 8. decembra registrovano 1.454 dece zaražene korona virusom, Ružić je rekao da je naizgled velika cifra, ali da je proporcionalno mali broj zaraženih.

-Meni je drago da već polako ulazimo u kolotečinu da se nastava obavlja po neposrednom modelu u svim jedinicama lokalne samouprave-rekao je Ružić.

Ministar je naglasio da Srbija nije izgubila nijedan školski niti akademski dan i ocenio da to našu državu “stavlja u red uspešnih sistema obrazovanih društava koja su se na pravi način suočila sa ovim izazovom”. Ružić je ponovio da školski raspust počinje 31. decembra, a drugo polugodište 24. januara, dok u AP Vojvodina raspust, kao i početak polugodišta, kreću sedam dana ranije.

đak

Foto: Shutterstock

Govoreći o reformi sistema plata u javnim službama, koja je započela u vremenu dok je bio na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samoupprave, a još nije do kraja sprovedena, Ružić je naglasio da je uvođenje platnih razreda i platnih grupa važno sa aspekta pravičnosti, a da ono veoma dotiče i ministarstvo koje sada vodi.

-Svake godine, poslednjih pet, šest godina se tačno zna koliko su sektorska povećanja plata, ovo godine je sedam odsto- rekao je Ružić.

Ružić je dodao i da ne može da govori da li će i nakon narednih izbora zadržati ministarski mandat, jer to kako je pojasnio, ne treba da bude manir ozbiljnih političara jer se ne radi o pijaci. Govoreći o svom radu na čelu Ministarstva prosvete on je pojasnio da nije u ovako kratkom vremenskom periodu bio u poziciji da lično uspe, kao i da sistem ne može da se bazira na pojedincu, ali da je vlada već duže posvećena većem ulaganju u obrazovanje, u nauku, a kao primere naveo Fond za nauku i Fond za inovacione delatnosti i nove infrastrukturne projekte, kao i model dualnog obrazovanja koji je uspešno prepoznat od privrednih subjekata u različitim sektorima.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Tanjug