Vesti01.12.2021. 03:01

Manje ocena po polugodištu za srednjoškolce: Važne promene stižu u srpski obrazovni sistem

Učenici srednjih škola ubuduće će morati da imaju najmanje tri ocene po polugodištu, a ne četiri kao sada, predviđeno je u Predlogu izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV), koji je stigao u Narodnu skupštinu.

Što se tiče predmeta čiji je nedeljni fond jedan čas, za njih ostaje postojeće rešenje po kome đaci u toku polugodišta treba da budu ocenjeni bar dva puta.

-Učenik se ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom i tri puta u srednjem obrazovanju i vaspitanju, a ako je nedeljni fond časova obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas – najmanje dva puta u polugodištu- glasi član u predlogu izmena ZOSOV-a, a u obrazloženju se navodi da se time „omogućava postizanje veće objektivnosti u ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju“.

– Оvom promenom u zakonu način ocenjivanja vraćen je na stari sistem koji je važio pre 2017. godine. Promena je predložena na osnovu iskustva srednjih škola u praksi, koje je pokazalo da se zbog većeg broja potrebnih ocena povećao broj neocenjenih učenika. Ministarstvo prosvete je u stalnom dijalogu sa svim relevantnim akterima, osluškuje potrebe i iskustva, razmatra i donosi adekvatne odluke na osnovu svega navedenog – kažu  u resornom Ministarstvu.

ocenjivanje

Foto: Shutterstock

Iz Foruma beogradskih gimnazija (FBG) poručuju da su više puta tražili da se smanji broj ocena po polugodištu, ali ne linearno, već proporcionalno fondu časova određenih predmeta. Najpre u vreme dok je ministar prosvete bio Mladen Šarčević, a potom kada je resor preuzeo Branko Ružić.

– Mi smo predložili da za predmete čiji je nedeljni fond jedan ili dva čas učenik treba da ima najmanje dve ocene u polugodištu, za predmete sa nedeljnim fondom od tri časa da budu tri ocene, a četiri ocene za predmete koje učenici imaju četiri ili pet časova u toku nedelje. Nemaju iste uslove za ocenjivanje nastavnici koji imaju dva časa nedeljno i oni koji imaju četiri ili pet. U sadašnjim okolnostima smo pod velikim pritiskom da stignemo da ispredajemo gradivo i ocenimo učenike, tako da načelno pozdravljamo predlog da se smanji broj potrebnih ocena po polugodištu – kaže Aleksandar Markov, predsednik FBG, napominjući da će to doprineti valjanijem školskom ocenjivanju.

On ne vidi razlog zašto predložena izmena ne bi važila i za osnovne škole, jer se i nastavnici koji u njima rade suočavaju sa istim problemom. Nastavnici iz nekih osmoletki potvrđuju da su često u „stisci“ sa vremenom i da se četvrta ocena na kraju polugodišta najčešće daje za rad na času, čime se zadovoljava forma, ali suštinski ta ocena se često daje nasumice.

škola

Foto: Shutterstock

Ako je učenik na granici sa prosekom, četvrta ocena nekada služi da se prosek podigne i izvede veća zaključna ocena.

Vanredne okolnosti

U pravilnicima o ocenjivanju i dalje važi odredba koja je uneta zbog pandemije da se zaključna ocena može izvesti i sa manje od četiri, odnosno dve ocene (za predmete čiji je nedeljni fond jedan čas) koje je učenik dobio u toku polugodišta.

Međutim, nastavnici su dužni da se pridržavaju pravilnika o kojim je predviđen identičan broj pismenih zadataka za određene predmete kao i pre pandemije.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Danas