Vesti04.02.2022. 10:15

Luksuz koji škole sebi ne mogu da priušte: Kako naći zamenu za profesore, pogotovo za matematiku?

Epidemija je samo pogoršala neke probleme sa kojima su se mnoge škole u Srbiji suočavale i pre toga. Teško je bilo pronaći profesora matematike, informatike, stranih jezika za zamenu. Sada, kada je veliki broj profesora i nastavnika zaražen, pred mnogim direktorima je težak zadatak. U pojedinim školama im ne preostaje ništa drugo, nego da uzmu dnevnik u ruke i drže časove.

U Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji trenutno je zaraženo 14 profesora. Jedva pronalaze zamene, ali u takvoj situaciji to je čak i luksuz koji nemaju sve škole.

Borba da đaci ne gube časove je teška, tvrdi direktorka Marija Miletić, koja često i sama održi neki čas matematike.

-Teško je, imajući u vidu veliki broj odsutnih kolega. Najveći problem nam je u okviru stručnog veća matematike i informatike. Tu je problem i kada nema pandemije, naći zamenu. Pokušavamo da nađemo apsolvente, ali u većini slučajeva su zamene unutar naše institucije- navodi Miletićeva.

škola

Foto: Shutterstock

Pronaći zamenu, sada je teže nego ikada pre, a razloga ima nekoliko: svima je jasna trenutna zdravstvena situacija, ali neki problemi u prosveti postoje odavno. Direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije objašnjava da mladi matematičari nalaze poslove koji su bolje plaćeni.

-Veliki problem je što su apsolventi matematike plaćeni sa četvrtim stepenom, pa im se ne isplati da budu angažovani u nastavi. S druge strane, to su manje-više zamene nakratko. Oni su u riziku da se zaraze, tako da se odbijaju kratke zamene- ukazuje Miletićeva.

Kakva je situacija u osnovnim školama

Ni u osnovnim školama nije mnogo bolja situacija. U Osnovnoj školi “Veselin Masleša” odsutno je sedmoro nastavnika i tri tetkice. Nataša Duhana, školski pedagog, objašnjava da ta škola ima boravak za učenike prvog i drugog razreda, te da nema velikih promena: idu u školu svaki dan, odeljenja su u punom sastavu.

-Ukoliko se javi problem bolovanja učitelja iz boravka, snalazimo se: tražimo zamene, a ukoliko ne možemo da ih nađemo, koristimo kapacitete škole. Kolege često ostaju duže da bi pokrili taj nedostatak, delimo decu po grupama- kaže pedagoškinja.

učionica

Foto: Shutterstock

Iako nikome nije lako deca se, kaže ona, ipak brzo prilagođavaju. U školama kažu da je generalno teško naći zamenu za profesore stranih jezika, pre svega engleskog i nemačkog, kao i matematike i informatike.

Zvanične podatke o tome koliko je profesora i učitelja na bolovanju, od nadležnog ministarstva, za sada, nismo dobili.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS