Vesti31.12.2021. 11:01

Lažni sertifikati o znanju nemačkog donose zaposlenje i stipendije, ali i zabranu: Ko želi u Nemačku mora da se pridržava pravila

Pojavio se veliki broja lažnih sertifikata nemačkog jezika koje naši ljudi koriste kada odlaze na rad u Nemačku. Rukovoditeljka Odeljenja za nemački jezik i zamenicom direktora Gete Instituta upozorava da bi oni za koje se utrdi da imaju lažni dokument mogli kirivično da odgovaraju i godinu dana ne bi mogli da polažu za sertifikat.

Sofi Engel, rukovoditeljka Odeljenja za nemački jezik i zamenicom direktora Gete instituta kaže da lažni sertifakti o znanju nemačkog jezika nisu nova pojava, dodajući da se nude na internetu, društvenim mrežama.

Napominje da se u Gete institutu čuvaju lični podaci kandidata koji su polagali ispit i oni su povezani sa sertifikatom.

-Oni za one koji se utvrdi da poseduju lažni sertfikat mogu biti krivično gonjeni i godinu dana im se zabranjuje polaganje ispita u bilo kom Gete institutu na svetu- upozorava Engelova.

učenje nemačkog

Na Gete institutu se može steći znanje nemačkog do C2 nivoa, a svi podaci o učenju jezika mogu se naći na veb stranici te institucije.

-Tu se može zakazati polaganje ispita. Trudimo se da svakog meseca imamo više termina- navodi Engelova.

Osim Gete instituta serftikat se može dobiti i u Austrijskom institutu koji se zove USD i koji je međunarodno priznat. Za one koji žele da rade u Nemačkoj, Engelova ističe da je najvažnije znanje jezika, da su im dokumenta priznata, pre svega, diplome, dokazi o obrazovanju.

Ukazuje na to da postoji i projekat “Stejnet” koji ohrabruje ljude sa dobrim znanjem nemačkog da ga iskoriste u Srbiji.

-To je novi projekat koji je pokrenuo Gete institut u Skoplju i aktivan je na celom Zapadnom Balkanu. Prilagođavamo posebno za svaku zemlju. Ovde u Srbiji radimo sa privrednim komorama i fokusiramo se na dualno obrazovanje- ističe Sofi Engel.

Dadoaje da je tu i program za decu koji se zove Digitalni dečji univerzitet za uzrast od 8 do 12 godina.

-To je internet stranica sa filmovima koji bi trebalo da stimulišu decu na učenje- zaključuje Engelova.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS