Vesti08.12.2021. 08:17

Kviz “Potera” i u gimnaziji: Jedan od najboljih profesora nastavu održava na sasvim neobičan način

Profesor hemije Desete beogradske gimnazije Jovica Plavšić, jedan od šest najboljih nastavnika u Srbiji, kaže za RTS da đaci vole kvizove, na ekskurziji igraju Slagalicu, i da ga je to inpirisalo da ih primeni i u nastavi.

Jovica Plavšić, profesor hemije Desete beogradske gimnazije, jedan je od šest dobitnika nagrade koju već osam godina dodeljuje Udruženje “Živojin Mišić”. Kandidate prijavljuju kolege i bivši đaci, a u žiriju su najbolji nastavnici prethodnih godina.

U obrazloženju žirija se navode, kaže Plavšić, “Potera”, kvizovi, Jutjub kanal, humanitarne aktivnosti. Profesor Plavšić je zaljubljenik u kvizove, koje primenjuje i u nastavi.

-Meni je drago da RTS gaji kvizove u svom programu, da klinci na ekskurziji u autobusu igraju Slagalicu jedni protiv drugih i mene to inspiriše da to primenim u nastavi- istakao je profesor.

Krenuli su, kaže, od nekih jednostavnijih formi, a potom su u gimnaziji organizovali i veliku “Poteru”, gde su se “sukobili” nastavnici i učenici. Pobedili su učenici, navodi Plavšić, ali smatra da su ih nastavnici pustili, iako kažu da nisu.

Jovica Plavšić

Foto: RTS/PrintScreen

-Pitanja su bila prilično teška, možda i teža od prave Potere. Pitanja su pisali bivši đaci, jer oni nisu imali kontakt sa sadašnjim đacima. Volim da povežem bivše i sadašnje generacije. Čak dolaze i mali maturanti da se nauče šta ih čeka u Desetoj beogradskoj gimnaziji- kaže profesor hemije.

“Ne samo da prikupljamo paketiće, nego ih i nosimo, sa sve pozorišnom trupom”

Kada je reč o humanitarnim aktivnostima, već je postala tradicija da učenici prikupljaju poklone kojima obraduju decu iz Doma “Moše Pijade”. Jedno odeljenje će pokloniti bicikl, ističe Plavšić.

-Mi ne samo da prikupljamo paketiće, nego ih i nosimo, sa sve pozorišnom trupom, bendom sa ozvučenjem- napominje on i ističe da i učenici koji su završili pre četiri, pet godina i dalje donose poklone.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS