Vesti21.10.2021. 10:11

Kvalitetno obrazovanje za sve: Vreme je za demokratizaciju dece unutar porodice, roditelji na zadatku

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Evropske unije i Saveta Evope „Kvalitetno obrazovanje za sve” u Beogradu su predstavljeni priručnici „Odrastanje u demokratskoj porodici” i „Život u demokratskoj porodici”, namenjeni roditeljima. Knjige vode čitaoce kroz stilove roditeljstva, svakodnevni život porodice i različite situacije gde je moguće korisiti demokratiju kako bi se pomoglo deci da prevaziđu različite probleme.

Promociji su prisustvovali šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper, šef Odseka za ljudska i manjinska prava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Vuković, kao i koautori knjiga Rolf Golob i Svetlana Lazić. Snežana Vuković ocenila je da su upravo ovakvi priručnici ono što je nedostajalo i da predstavljaju važnu alatku za vaspitni sistem.

-Oni nam pomažu da u saradnji sa roditeljima vaspitavamo decu tako da svi u društvu budemo sinhronizovani: škola, mediji, roditelji. Ovi priručnici imaju veliku primenljivost, ne samo u programima Ministarstva prosvete, već i u društvu – navela je ona.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu ocenio je da odgajanje dece danas postaje sve veći izazov.

-Roditelji formiraju budućnost društva kroz svoju decu. To na njih stavlja veliku odgovornost. Društvene mreže, pandemija, neizvesnost oko toga gde se društvo kreće – o svemu tome se svakodnevno razgovara u porodicama. Uveren sam da većina roditelja u Srbiji želi da njihova deca budu odgajana tako da poštuju ljudska prava, različitosti i demokratske vrednosti – rekao je Flesenkemper.

porodica

Foto: Shutterstock

Jedan od autora knjiga Rolf Golob rekao je da „demokratija nije samo institucija, već i nalaženje rešenja zajedno u okviru porodice, škole i društva“.

-Nismo želeli da napišemo još jednu u nizu knjiga o vaspitavanju dece, hteli smo da napravimo nešto što će roditeljima pomoći da decu vaspitavaju u demokratskom duhu. Slušati jedni druge, čak i one najmlađe, u duhu je demokratske porodice i to je jedna od tema o kojima smo pisali- naveo je on.

Knjiga „Odrastanje u demokratskoj porodici“ namenjena je roditeljima dece iz dve starosne grupe, od 6 do 10 godina i od 11 do 14 godina, dok je knjiga „Život u demokratskoj porodici“ usmerena na adolescente, od 15 do 19 godina. Iako su prvenstveno namenjene roditeljima, publikacije se mogu koristiti u školama.

Projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022.

Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju obrazovnog sistema i njegovo usklađivanje sa standardima i praksama EU. Od 2003. godine, EU je donirala više od 100 miliona evra za reformu obrazovnog sektora.

 

Izvor vesti: Srbija Danas