Vesti19.01.2022. 01:02

Kraljevčani koji su kreirali aplikaciju budućnosti: Anja, Mateja i Dušan pomeraju granice informatike

Anja Bojić, Mateja Tomić, Dušan Veljković – kraljevačke „Žabice“, kako su sami svoj tim nazvali, pobednici četvrtog Hakatona – programerskog takmičenja za srednjoškolce, upoznali su gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje Aleksandra Cvetkovića i rukovodioca Školske uprave Kraljevo Bojanu Marinković sa svojim nedavno postignutim uspehom.

Mladi Kraljevčani, učenici trećeg razreda specijalizovanog odeljenja za računarstvo i informatiku kraljevačke Gimnazije, bili su ubedljivo najbolji od svih srednjoškolskih timova iz cele Srbije koji su se nadmetali na dvadesetčetvoročasovnom takmičenju u pravljenju što bolje aplikacije na zadatu temu, koje je na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu organizovalo Udruženje studenata informatike FONIS. Od prijavljenih 90, u finalu je bilo osam timova, koji su se svi pozicionirali – iza ovog trojca.

Glavni ciljevi Hakatona su podsticanje inovativnosti, kreativnosti i mogućnosti da mladi ljudi steknu neprocenjivo iskustvo rada u timu i pod pritiskom, s obzirom na to da je potrebno za 24 časa stvoriti originalnu aplikaciju, koja će zainteresovati široku grupu korisnika i imati adekvatnu primenu. Ovogodišnja tema takmičenja namenjenog učenicima svih srednjih škola u Srbiji koje zanima informaciona tehnologija i žele da prošire znanja i praktično ih primene, bila je podizanje svesti o društvenim aktivnostima u svom gradu.

Žabice

Foto: Grad Kraljevo

„Žabice“ su, zajedno sa stručnim mentorom Matijom Nikolićem, kreirale rešenje pod nazivom „Zelena budućnost“, aplikaciju o očuvanju životne sredine, koja se pretvara u zabavnu aktivnost koja, pored ekološke pomoći, korisniku pruža mogućnost dobijanja kupona i popusta u radnjama od kompanija koje putem aplikacije sprovode akcije čišćenja. Aplikacija pruža firmama i neku vrstu marketinga, tako da mogu da se takmiče koja će sprovesti najviše akcija i da se na taj način istaknu kao firma koja najviše brine o životnoj sredini. Zapravo, kada uđe u aplikaciju, korisnik može da vidi akcije koje se organizuju na nivou njegovog grada. Ako želi da učestvuje, klikom na dugme se prijavljuje, potom dobija obaveštenje kada i gde da dođe. Po dolasku dobija QR kod koji skenira i, od tih organizatora, dobija popust u radnjama.

Prilikom prijema koji je za Anju, Dušana i Mateju priredio, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao veliki uspeh svojih mladih sugrađana, koji su, kako je rekao, svojim zalaganjem, kao i zahvaljujući svojim profesorima odnosno rukovodstvu Gimnazije, uspeli da postanu najbolji u našoj zemlji.

-Ja sam kao gradonačelnik srećan što imamo ovako talentovanu i vrednu decu koja su svojim znanjem uspela da se popnu na tron. Uveren sam da će u budućnosti uspeti da upišu veoma dobre fakultete, da će ih sa uspehom završiti i da će i dalje donositi medalje u naš grad, da će uspeti da razvijaju i kompanije u kojima budu radili, ali i da utiču i na razvoj Kraljeva, grada gde su rođeni i odakle su potekli. Zahvaljujem Anji, Mateji i Dušanu što su pokazali da u Kraljevu rade dobri profesori, da u Kraljevu rastu deca koja su veoma talentovana – rekao je Terzić napominjući da u kraljevačkoj Gimnaziji ima veoma talentovane dece koja pohađaju specijalizovana odeljenja za računarstvo i informatiku, filologiju, matematiku, geografiju i istoriju, sportsku gimnaziju, pored klasičnih odeljenja prirodno-matematičkog, društveno-jezičkog i opšteg smera.

Iako je prethodne dve školske godine bilo otežano raditi zbog pandemije virusa korona, prosveta je odolela izazovima – naglasila je rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković.

Žabice

Foto: Grad Kraljevo

-Posebnu pažnju smo posvetili prvenstveno zdravlju učenika i svih zaposlenih u prosveti, ali nismo zapostavili obrazovanje. Veliki trud i rad su uložili nastavnici, pogotovu u izmenjenim uslovima, kada je bila onlajn nastava, ali i u tome smo istrajali i pokazali izvanredne rezultate, a to pokazuju i uspesi naših učenika osnovnih i srednjih škola na republičkim takmičenjima prethodne školske godine. Uspeh ovo troje mladih Kraljevčana je samo dokaz da nastavljamo dalje sa postignutim rezultatima – ovo nije jedini uspeh Gimnazije u ovoj i prethodnoj školskoj godini, ovo je nastavak uspeha ne samo Gimnazije, već prosvete u Kraljevu. Imamo divnu talentovanu decu, ali i dobre nastavnike koji ih motivišu i daju sve od sebe da postignu ovakve rezultate. Ponosni smo na naše učenike i nastavnike- rekla je Bojana Marinković čestitajući „Žabicama“ i poželevši im dalje uspehe.

A Anja, Dušan i Mateja skromno govore o svom velikom uspehu, ali ipak ne krijući zadovoljstvo i ističući da su takmičenja tek pred njima. Učešću na Hakatonu su prethodile jednomesečne pripreme, a programski jezik Java Script koji su radili na takmičenju nije deo školskog gradiva, već su ga sami učili. Neposredno pred takmičenje, dani su im bili „isprogramirani“ – priprema za takmičenje, odlazak u školu, spavanje, priprema za takmičenje, odlazak u školu, spavanje…

-Ovo takmičenje i ovaj rezultat su za nas veliki uspeh, koji je s jedne strane bio i neočekivan, budući da je ovo prvo veliko takmičenje na koje smo izašli. Nismo imali predstavu o svojim sposobnostima, ali smo zajedničkim radom uspeli da postignemo veliki rezultat- kaže Dušan.

Kako ističe Mateja, ljubav prema programiranju im je usadio profesor programiranja Žarko Pavlović, koji im je predavao prve dve godine i koji im je pomogao da shvate i zavole programiranje. Najveći teret je, kaže Anja, podneo Dušan, ali ni Matija ni ona nisu zaostajali za njim. Dušan je radio „logiku“ za sajt – ono što korisnik ne može da vidi, Mateja ono što korisniku omogućava da interaktuje sa sajtom – ono što može da vidi, a Anja je bila zadužena za dizajn sajta – ono što je korisniku lepo na oko.

 

Izvor vesti: Srbija Danas