Vesti11.10.2021. 09:43

Korona mere obavezne i u učionicama: Jasna pravila za škole, u ovom slučaju nastava mora preći onlajn

U nedelji pred nama srednjoškolci u osam lokalnih samouprava pratiće nastavu po kombinovanom modelu – dan u školi, dan onlajn, dok će đaci u svim ostalim osnovnim i srednjim školama pratiti nastavu u školskim klupama.

To je odluka Tima za škole nakon što su sagledali epidemiološku situaciju u svim lokalnim samoupravama, ali i broj zaraženih učenika i nastavnika u školama. Tim za škole svakog četvrtka analizira situaciju na terenu i škole do podne u petak obaveštava o modelu nastave za narednu nedelju.

Već drugu nedelju zaredom nema lokalnih samouprava u kojima su kompletne škole prebačene na onlajn nastavu. Po kombinovanom modelu radiće srednje škole u Beogradu, Velikoj Plani, Vlasotincu, Vrnjačkoj Banji, Lajkovcu, Lebanu, Temerinu, Šapcu. Drugi, kombinovani model nastave podrazumeva da se odeljenja dele u dve grupe i da đaci nastavu prate dan u školi, dan onlajn.

đaci

Foto: Shutterstock

U Ministarstvu prosvete kažu da su pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani: opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika.

Prelazak odeljenja na onlajn

Sve škole dobile su jasna uputstva kako se postupa ukoliko se u jednom odeljenju pojavi više zaraženih učenika. Naime, u odeljenjima koji imaju 16 i manje učenika ukoliko su zaražena tri đaka odeljenje prelazi na onlajn nastavu. Odeljenjima sa 17 i više učenika, ukoliko su zaražena dva učenika, dele se u dve grupe, a grupe rade po kombinovanom modelu – dan u školi, dan onlajn. Ukoliko se u grupi pojavi troje zaraženih, grupa prelazi na onlajn nastavu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u nedelji od 27. septembra do 6. oktobra 2021. godine, među decom školskog uzrasta od šest do 18 godina je bilo 2.774 (0,35 odsto) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 71 (0,18 odsto) odeljenje sa manje od 16 učenika, koji su sa neposredne prešli na onlajn nastavu. Na učenje na daljinu prešli su jer je u odeljenju bilo troje zaraženih đaka.

Ukupno je 992 (2,48 odsto) odeljenja sa 17 i više učenika koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana.

škola

Foto: Shutterstock

Još je 120 (0,30 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn, jer su imali tri zaražena učenika.

Epidemiološke mere u školama

U svim osnovnim i srednjim školama obavezno je nošenje maski za đake i učenike. Izuzetak su jedino učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da upotrebljavaju masku zbog zdravstvenog stanja, ali to mora biti potvrđeno mišljenjem lekara specijaliste.

Obavezna je i stalna dezinfekcija prostora, provetravanje prostorija, ali i održavanje distance kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa.

 

Izvor vesti: Srbija Danas