Vesti04.11.2021. 08:51

Konačna odluka na stolu: Rasprava o produžetku raspusta, ali i o novoj meri za prosvetne radnike

Nova sednica Kriznog štaba biće održana danas. Sednica će početi u 15:30 sati, u Vladi Srbije.

Tema će biti produžavanje jesenjeg raspusta za sve đake. Raspust bi, prema predlog Tima za koordinaciju škola, trebalo da počne 8. novembra. Prema zvaničnom kaledndaru, jesenji raspust trebalo je da počne 11. novembra.

Lekari iz Kriznog štaba ranije su rekli da bi duži jesenji raspust mogao da pomogne tome da se virus koliko-toliko zauzda. Članovi Kriznog štaba smatraju da bi duži jesenji raspust mogao da pomogne suzbijanju virusa.

-Duži raspust može da ima efekta ako bi se roditelji i đaci ponašali u skladu sa merama- kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Njegova koleginica iz Kriznog štaba Tanja Jovanović, takođe smatra da bi duže odsustvo dece iz škole moglo da ima efekta.

koronavirus u školi

Foto: Shutterstock

-Zbog korone, ali i zbog drugih virusa bilo bi važno da se preduzmu protivepidemijske mere, uključujući i produžetak jesenjeg raspusta. To bi moglo da pomogne- smatra Jovanović.

Ona podseća da ulazimo u period kada virusi caruju, a uskoro se očekuje i virus gripa, koji je već izolovan u okruženju.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je oko 5.000 đaka trenutno zaraženo virusom korona i potvrdio da se za sada ne razmišlja o potpunom prelasku na onlajn nastavu, ali da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim doneti odluka.

– Kriterijumi koji će uticati odluku da li da se potpuno pređe na onlajn su broj zaraženih, vakcinisanih i testiranih u jedinicama lokalne samouprave – naveo je Ružić.

Takođe, kao jedna od mogućih mera jeste i uvođenje obavezne vakcinacije za medicinske i prosvetne radnike, sve u socijalnim službama, vojsku i policiju. Da li je moguće da nekada bude usvojena, u ovom trenutku teško je reći.

 

Izvor vesti: Srbija Danas