Vesti29.11.2021. 11:00

Koliko košta lažna diploma u Srbiji: Policija razotkriva prevare, ali i tarife

Falsifikovanje i izdavanje lažnih sertifikata o visokom obrazovanju, poslednjih godina jedan je od unosnijih biznisa na crnom tržištu, a kako otkriva dobro obavešten izvor, cene se broje u hiljadama evra, a variraju u zavisnosti od škole ili fakulteta.

Da je organizovana trgovina i štancovanje lažnih diploma isplativ posao u današnjoj Srbiji potvrđuje i poslednji slučaj hapšenja 19 osoba, koje su organizovani izrađivale i posredovale u prodaji diploma Fakulteta za menadžement (FAM) iz Sremskih Karlovaca. Među njima je bio i ozloglašeni “tamničar” Slobodana Miloševića, bivši upravnik zatvora u Sremskoj Mitrovici, koji je osumnjičen da je posredovao između uprave fakulteta i lažnih diplomaca.

Kako je najomraženiji zatvorski službenik u penzionerskim danima dospeo u ovakvo društvo, zasad nije poznato, kao ni to koliko je novca uspeo da stekne za svoje “usluge”. Policija je navela da je ukupna protivpravna korist koju je grupa stekla blizu milion dinara, ali ne i pojedinačno.

Sa druge strane, kako otkriva dobro obavešten izvor lista “Nova”, na tržištu lažnih diploma cene variraju u zavisnosti od vrste diplome, kao i stepena obrazovanja. Logično, čim je stepen stručne spreme viši to cena ide na gore, dok su, sa druge strane, za srednju školu cene dosta niže. Takođe, jako je bitno i da li vam je ostalo nekoliko godina studiranja ili na fakultet niste ni ušli. Pa tako, ukoliko je kupcima ostalo više godina studiranja ili cele studije, za diplomu će morati da izdvoje i do 6.000 evra.

diplomiranje

Foto: Shutterstock

– Cena je viša ukoliko je fakultet teži. Ko se odluči za kupovinu diploma, može da izabere i pod kojim će okolnostima da „završi“ fakultet. Postoje i opcije da se ne prisustvuje odbrani diplomskog rada, kao i da prisustvo na predavanjima i vežbama bude evidentirano, ali će u tom slučaju, kupci morati dodatno plate. Cena diplome će tada biti veća od 6.000 evra, a uglavnom se kreće do 10.000 evra- kaže sagovornik.

Još jedan element koji utiče na cenu je i vremenski rok izrade diplome. Ukoliko hoćete „lažnjaka“ što pre, cena je znatno skuplja. Ono što je izvesno jeste da je “dilere diploma” jako teško pronaći.

-Njihovi kontakti se šire u zatvorenim krugovima, najčešće studentskim. Bitna stavka je da oni što kupuju diplome i sami ne žele da budu otkriveni te ne šire dalje detalje o tome kako su došli do diplome- dodaje sagovornik.

Zaposleni na fakultetima karika u lancu

Dosadašnja praksa pokazala je da u prodaji učestvuju najviše zaposleni u prosvetnim ustanovama. Ovaj vid trgovine uglavnom se radi na fakultetima na kojima ima mnogo diplomiranih studenata, čime se teže otkriva kupovina diploma. Pored privatnih, gde su veći izgledi za kupovinu diplome, ni državni fakulteti ne zaostaju. Pored diploma, poznato je da su česte i kupovine seminarskih i naučnih radova, koji su dostupniji i pristupačniji. Cena seminarskih i naučnih radova varira, od nekoliko hiljada, do nekoliko desetina hiljada dinara.

Slučaj iz ovog domena koji je izazvao najveću pažnju jeste afera “Indeks”, koja je izbila 2007. godine, kada je autolimar Saša Jovanović jednom policajcu ponudio da mu “sredi diplomu” na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Policajac je ubrzo to prijavio svojim nadređenima, a potom dobio status “insajdera” u ovoj aferi za davanje mita za kupovinu ispita.

diploma

Foto: Shutterstock

Ubrzo nakon ovoga, čitavo klupko ovog slučaja se odmotalo. Nakon više od deset godina suđenja u jednom od najobimnijih predmeta u srpskom pravosuđu, optuženima za aferu “Indeks” početkom decembra 2019. godine izrečena je prvostepena presuda. Naime, sudsko veće Višeg suda u Smederevu je 16 optuženih, od kojih je 12 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, osudilo na ukupno 61 godinu zatvora zbog prodaje diploma i ispita.

Nakon maratonskog suđenja, na najvišu kaznu od osam godina zatvora, prvostepeno je osuđen bivši dekan ovog fakulteta Sveto Purić.

Lažne diplome osvanule i u Kragujevcu

I u Kragujevcu je bilo kupovina. Tako je Univerzitet u Kragujevcu, u martu ove godine, poništio 22 diplome medicinskim sestrama iz Hrvatske, koje su studirale u tom gradu. Sporne diplome izdao je Fakultet medicinskih nauka (FMN) 2014. godine, a u postupku provere su još 22 osobe koje su završile iste studije.

Poništene diplome izdate su medicinskim sestrama, koje su studije započele u Puli na dislociranom ogranku Zdravstvenog fakulteta Univerziteta iz Zenice, a posle završene dve godine, studije su nastavile na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, na programu za strukovnu medicinsku sestru.

Izvor vesti: Srbija Danas/Nova