Vesti11.12.2021. 12:58

Ko su heroji koji sede za katedrom: Najbolji učitelji i nastavnici imaju posebnu poruku za đake u Srbiji

Udruženje “Živojin Mišić” i ove godine dodelilo je nagrade najboljim učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola širom zemlje. Izabrano je šest pobednika. Da iza čuvenog stiha “Od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba”, stoje ljubav, znanje, rad i posvećenost deci, potvrdila je osma generacija najboljih edukatora Srbije. Oni su kreativni, pravedni i humani.

-Za mene je ovo važno priznanje posebno u poslu kojim se bavim, a to je edukacija dece. Mislim da me je izdvojilo to što radim kreativne radionice za decu, to je uglavnom filmska sekcija, u našoj Osnovnoj školi “Posavski partizani” koja traje određeni niz godina, koja je veoma posećena, i na toj filmskoj sekciji se bave različiti kreativni i kratki igrani filmovi korišćenjem profesionalne opreme- istakao je Predrag Vukosavljević, nagrađeni nastavnik iz Obrenovca.

Projekti na terenu sa učenicima su ono što je osnovno i što najviše voli Bojana Molnar, nastavnica biologije iz zrenjaninske OŠ “2. oktobar”.

-Pravili smo hranilice za ptice, usput smo istraživali i koliko su ugrožene životinje oprašivači. Radili smo istraživanje jestivog, lekovitog i otrovnog bilja. Čini mi se da sada imaju i sami ideje šta bi mogli da istražuju- navela je Molnar.

Kriterijumi za izbor najboljih edukatora

Nastavnike su prijavljivali učenici, roditelji i saradnici. Nakon šest meseci selekcije, većinom glasova članova komisije izabrano je šest najboljih.

-Kriterijumi za izbor najboljih edukatora Srbije jesu njihova inovativnost i kreativnost u nastavi i praksi, naravno da imaju neke specifične nastavne metode, zatim da su spremni na celoživotno učenje, da su motivisani, pravedni – i da su pre svega dobri ljudi- smatra Tamara Mihajlović, koordinator udruženja “Živojin Mišić”.

Dobrote i humanosti ne manjka. Profesor Jovica Plavšić je tokom pandemije pokrenuo jutjub kanal “Volim hemiju-tjub”, sa više od trista video-časova i priloga. Sa kolegama i đacima organizuje i humanitarne vašare.

-Izgradili smo jednoj devojčici dom koja nije učenik naše škole, ali smo dobili informaciju da živi u jako lošim uslovima, za prošlo Badnje veče su se uselili. Zatim tu je saradnja sa domovima za decu “Moša Pijade” i “Drinka Pavlović”, sad nam je hol prepun paketića, a biće skroz pun do kraja decembra- poručio je profesor hemije u Desetoj gimnaziji “Mihajlo Pupin” u Beogradu.

Da svako pamti nastavnika po karakteru, znanju, duhovitosti, ili po onim životnim lekcijama, potvrđuju nam i đaci.

-Pored znanja koje smo izneli iz ove škole ono što nas je naučio naš razredni jeste da u ovim teškim trenucima treba da budemo humani- poruka je među učenicima.

Oni su pokretači pozitivnih promena. Svakodnevno ohrabruju učenike da poštuju prave vrednosti u vreme kada se one slabije vrednuju. Istrajni su u želji da njihovi đaci postanu pošteni i svoji ljudi.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS