Vesti15.12.2021. 12:46

Ko sme da predaje bosanski jezik: Do licence na ispit u Novi Pazar, a ko mora da ga polaže?

U novopazarskoj OŠ “Avdo Međedović”, od 24. do 28. decembra, biće održano polaganje ispita za licenciranje nastavnika bosanskog jezika. Organizator je Ministarstvo prosvete Srbije, gde je u toku formiranje stručne komisije.

Ovu informaciju je potvrdila pomoćnica ministra prosvete za Sektor ljudskih i manjinskih prava u obrazovanju Elma Elfić – Zukorlić.

– Ispit će biti organizovan u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o dozvoli za rad nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika. Položena licenca o poznavanju bosanskog jezika garantuje da kandidat poznaje bosanski jezik i da može da izvodi nastavu na tom jeziku – objasnila je Elfić – Zukorlić i dodala da se sada govori „o polaganju ispita za nastavnike bosanskog jezika, a to je ujedno i dozvola za njihov rad“.

Obrazovanje na bosanskom jeziku, u redovnu nastavu, uvedeno je školske 2013./2014. godine. Prethodno su đaci, čiji roditelji su se tako izjasnili, kao izborni predmet izučavali Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture.

škola

Kada je obrazovanje na bosanskom jeziku ušlo u redovnu nastavu, licenciranje predavača započelo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV). To je trajalo do septembra 2014. godine. Iz te institucije je saopšteno da polaganje ispita prelazi u nadležnost Državnog univerziteta Novi Pazar (DUNP).

Iz te visokoškolske ustanove su rekli da su, na zahtev Ministarstva prosvete „u okviru programa učenja tokom celog života“, 2016. godine organizovali stručnu obuku za zaposlene u nastavi na bosanskom jeziku.

– Organizovali smo obuku za izvođenje nastave iz Bosanskog jezika za nastavnike predmetne nastave i stručne saradnike u osnovnim i srednjim školama i za izvođenje nastave sa metodikom za vaspitače u predškolskim ustanovama i nastavnike razredne nastave. Obuka podrazumeva 24 časa predavanja i 12 časova vežbi i ispita. Posle te obuke, DUNP kandidatima, koji uspešno završe obuku, izdaje sertifikat, koji priznaje Ministarstvo prosvete – pojasnila je PR na DUNP Biljana Dumić.

Obuka se organizuje po ciklusima i usporena je zbog pandemije korona virusa. Do sada je organizovano 7 ciklusa i licencu za izvođenje nastave na bosanskom jeziku dobilo je 616 kandidata. Nastava na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama zastupljena je u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, gde je bosansko stanovništvo većinsko.

bosanski jezik

Foto: Shutterstock

Profesorka Elfić – Zukorlić kaže da je prošle školske godine kompletnim obrazovanjem na bosanskom jeziku bilo obuhvaćeno 15.578 učenika – 11.905 u osnovnim i 3.673 u srednjim školama. Ovome treba dodati i 2.464 učenika koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i kao izborni predmet imaju Bosanski jezik sa lementima nacionalne kulture.

Od ukupnog broja učenika u srednjim školama u Srbiji, nastavu na maternjem bosanskom jeziku pohađa 1,38 odsto, a u osnovnim 2.16 odsto – naglašava Elfić – Zukorlić.

Nastava na bosanskom jeziku se izvodi u 37 škola – 27 osnovnih i 10 srednjih. Od 131 udžbenika koliko se koristi u nastavi, reformisana su 53.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Danas