Vesti17.11.2021. 09:02

Ko može da aplicira za posao u zdravstvenim ustanovama: Akademci ovo vas čeka ako se prijavite na konkurs

Ministarstvo zdravlja pozvalo je mlade lekare, diplomce medicinskih fakulteta s prosečnom osenom 8 i većom, da se prijave na konkurs za posao i da svoju profesionalnu karijeru grade u svojoj zemlji, brinući o zdravlju svojih sugrađana. Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin kaže da program zapošljavanja najboljih diplomaca za sve mnogo znači, a najviše za zdravstveni sistem Srbije.

Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin navodi da je od 2014. godine u zdravstvenom sistemu Srbije primljeno 30.000 zdravstvenih radnika.

Konkurs za prijem mladih lekara u ustanove sekundarne zdravstvene zaštite raspisan je 15. novembra, a mogu da konkurišu svi studenti koji su imali prosečnu ocenu preko 8.

-Moći će da dobiju specijalizacije po izboru koje su deficitarne u određenoj zdravstvenoj ustanovi. Oni nisu zaboravljeni, oni će biti primljeni, oni će biti usavršavani i školovani o trošku države, dobijaće određene specijalizacije- kazao je Ašanin.

studenti medicine

Foto: Shutterstock

Istakao je da se u Kliničkom centru Srbije zbog kovida pojavljuju novi kadrovski izazovi i da još ima prostora na radiologiji, hirurgiji, patohistologiji, kliničkoj biohemiji.

-Do kraja godina će se, pored prijema mladih lekara sa prosečnom ocenom 8 i više, nastaviti program prijema najuspešnijih diplomaca sa prosečnom ocenom 9 i 10- naveo je Ašanin.

Naglasio je da program zapošljavanja najboljih diplomaca za sve mnogo znači, a najviše za zdravstveni sistem Srbije koji je, kako je naveo, “sav teret kovid epidemije izneo vrlo uspešno”.

-To mnogo znači za mlade lekare koji su dobili odmah posao. Mnogo znači što će dobiti odmah specijalizacije i što će se brzo uključiti u naš zdravstveni sistem. Za najuspešnije diplomce, za nas mnogo znači da dobijemo najbolje, a za njih, zato što dobijaju najbolje moguće uslove za svoje usvaršavanje- rekao je Ašanin i dodao da će to biti značajno i za pacijente.

“Trend blagog smirivanja epidemije”

Govoreći o epidemijskoj situaciji, Ašanin je naveo da postoji trend blagog smirivanja epidemije.

-U našoj prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti je manje za jednu trećinu, pa čak i za jednu polovinu ambulantnih pregleda. Na Infektivnoj klinici se pojavljuje poneko slobodno mesto, a što se tiče Batajnice, moram da vas podsetim da smo mi pre dve nedelje imali 810 hospitalizovanih bolesnika, a na današnji dan imamo 660. To znači 150 manje bolesnika- naveo je Ašanin.

Objasnio je da su u pitanju uglavnom mesta na poluintenzivnoj nezi, a da je jedinica intenzivnog lečenja uglavnom popunjena, gde se nalazi 91 pacijent, od čega je trećina na respiratoru. Ašanin je istakao da u kovid bolnicama “apsolutno dominiraju” nevakcinisani.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS