Vesti06.10.2021. 07:55

Kakvo je stanje u beogradskim vrtićima: Korona diktira pravila i za zaposlene i za roditelje

U beogradskim vrtićima u poslednjoj nedelji septembra potvrđeno je 78 obolele dece od kovida-19, što je 0,13 odsto upisanih mališana, izjavio je danas sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak ističući da je situacija mirna i pod kontrolom.

Kako je naveo, trenutno je zaražen 101 zaposleni, što je 1,12 odsto od ukupnog broja, kao i 355 roditelja. Kada je reč o dolaznosti, Gak kaže da je tokom septembra u proseku bila 48,7 odsto, tačnije u više od 300 beogradskih vrtića bilo je prisutno 28.220 dece.

-To nisu alarmantne brojke i vrtići neometano funkcionišu. To znači da je manje od polovine dece dolazilo redovno, što je i očekivano u vreme epidemije- navodi Gak, dodajući da je u normalnim okolnostima prosečna dolaznost u septembru oko 60 odsto.

vrtić

Foto: Shutterstock

U Predškolskoj ustanovi „11. april” na Novom Beogradu poručuju da svakodnevno postupaju po instrukcijama Gradskog zavoda za javno zdravlje, Instituta „Batut”, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete.

Direktorka te ustanove Jelena Dubljević kaže da se na dnevnom nivou vrši dezinfekcija više od 35 objekata, te da se obavlja trijaža, meri temperatura deci, roditeljima, zaposlenima i obavezno je nošenje maske.

-Imamo određeni broj zaraženih roditelja, dece, vaspitača, ali to ne prelazi neki procenat koji je alarmantan. Pojačali smo dezinfekciju, objekti se vetre redovno, mnogo više nego inače – naglasila je Dubljević.

Procenat zaraženih u toj predškolskoj ustanovi kreće se od 10-15 odsto, kaže Dubljević i dodaje da, kada se pojavi više od dvoje zaražene dece ili roditelja, grupa ide u izolaciju.

vrtić

Foto: Shutterstock

-Svaka grupa sa svojim vaspitačem ne spaja se sa drugom grupom. Imali smo izolaciju grupe u okviru ustanove, što znači da su zaražene osobe išle u izolaciju 14 dana – rekla je Dubljević.

Dubljević naglašava i da je veliki pritisak za upis dece u državne vrtiće u svim beogradskim opštinama i dodaje da se situacija popravila akreditacijom privatnog vrtića, odnosno subvencijama koje je Grad omogućio.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu pozivaju na pojačanu odgovornost svih, te na poštovanje mera i masovnu vakcinaciju protiv kovida.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Tanjug