Vesti14.10.2021. 04:16

Kakva digitalna budućnost čeka Evropljane: Najvažniji zadatak na prosvetnim radnicima

Evropska komisija je oformila ekspertsku grupu koja će napraviti zajedničke smernice za prosvetne radnike u cilju borbe protiv dezinformacija i unapređenja digitalne pismenosti građana.

Grupu čine kompanije, organizacije i pojedinci iz više sektora, a njome će rukovoditi Generalni direktorat za obrazovanje i kulturu (DG EAC) i Generalni direktorat za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (DG CNECT).

Inicijativa je deo Akcionog plana EK za digitalno obrazovanje koji je počeo da se primenjuje ove godine u nastojanju da se odgovori na dvostruke izazove tranzicije u digitalno doba i postapandemijski svet. Slična ekspertska grupa na visokom nivou za borbu protiv lažnih vesti i širenja dezinformacija na interentu oformljena je 2018. godine.

digitalna pismenost

Foto: Shutterstock

-Danas, kritičko mišljenje i procenjivanje kvaliteta informacija kojima pristupamo onlajn je isto toliko važna veština kao čitanje i pisanje. Želimo da osnažimo naše mlade ljude da doprinesu svetu onlajn debata i diskusija. Da bismo uspeli, radićemo, preko ove ekspertske grupe, sa našim nastavnicima i edukatorima, kao pravom pokretačkom snagom promene u obrazovanju i obuci – izjavila je evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel.

Glavni cilj grupe, dodala je, jeste da se mladima usadi “kritički duh” nepohodan za preispitivanje sadržaja na koje nailaze na internetu i za razlikovanje činjenica od fikcije. Grupa ima 25 članova, uključujući akademike, ljude iz medija, obrazovnog sektora i sajberbezbednosti, a uključuje i istraživačke institute, nevladine organizacije i međunarodne i agencije EU.

Njihov zadatak će biti da oblikuju zajedničke pristupe obrazovanju mladih i unapređenju njihovih digitalnih veština i svesti, a koji će biti primenjivani u svim zemljama EU.

Komisija je, u okviru svog plana za Digitalnu deceniju, postavila cilj da do 2030. godine 80% stanovnika Evrope ima osnovne digitalne veštine. Taj procenat je 2019. bio 56%. U grupi je angažovana i kompanija Fejsbuk.

 

Izvor vesti: Srbija Danas