Vesti01.10.2021. 04:41

KAKO NAJBRŽE NAUČITI GRADIVO? Ovo je pet najboljih metoda – primenite ih

Kako učiti? Svako od nas se nekad zapitao na koji način je najbolje učiti. Ponekad je učenje nemoguća misija, a gradivo koje treba savladati pretežak zadatak. Ipak, studenti se svakodnevno dovijaju na razne načine da što više gradiva upiju, a za što manje vremena.

Neki od njih pribegavaju pijenju kafe i energetskih pića kako bi što duže ostali budni i učili duže, neki od njih ustaju rano jer je koncentracija tada najjača i uče, a neki od njih praktikuju da dan ili dva pred ispit ne obnavljaju gradivo kako ga ne bi zaboravili od treme i uzbuđenja što se bliži momenat ispita.

Naravno, postoje i metode koje preporučuju i stručnjaci. Ovo je pet metoda koje pomažu u bržem savladavanju gradiva:

1. Učiti u kraćim vremenskim intervalima sa pauzama

Najlakše je zapamtiti informacije ako učimo u kraćim vremenskim periodima i sa pauzama između. Najefikasnije učenje jeste kada smo koncentrisani. Ako je došlo do zamora i pada koncentracije, učenje će biti mnogo sporije i teže. Čim padne koncentracija, važno je napraviti pauzu.

Pauze treba da budu što kraće i češće. Najbolje je učiti pola sata, a nakon toga napraviti pauzu od pet minuta.

učenje

Foto: Shutterstock

2. Plan učenja

Veoma važno je napraviti plan učenja. Učenje po planu je najbrže i najjednostavnije.

3. Beleške

Dobro organizovane beleške olakšavaju učenje, ponavljanje, pomažu da se bolje organizuju misli. Prilikom pravljenja beleški treba koristiti boje, slike, asocijacije, prostor i maštu.

4. Napravite dobre uslove za učenje

Najbolje je učiti za stolom, jer nas to održava budnim. Sto na kojem učimo treba da bude pored prozora ili bar u osvetljenom delu sobe. Treba učiti u prostoriji gde nema buke, galame ili bilo čega što odvraća našu pažnju.

učenje

Foto: Shutterstock

5. Redovno obnavljajte naučeno gradivo

Važna stavka u procesu učenja jeste ponavljanje pređenog gradiva. Nakon jednog dana većina ljudi zaboravi 70-80% ingormacija. Najbolje je da prvo ponavljanje bude jedan dan posle učenja i da traje 15 minuta.

Ove metode značajno doprinose bržem i efikasnijem učenju. Potrebno je biti fokusiran na korake do samog cilja. Kada postavimo jasan cilj, moraju nam biti i jasni koraci na putu do tog cilja. Odvojite dovoljno vremena za učenje i neka to bude zadovoljstvo, a ne moranje.

 

Izvor vesti: Srbija Danas