Vesti20.10.2021. 10:33

Kako je predsednik Vučić učio ruski u Zemunskoj gimnaziji: Zamalo da dobije jedinicu zbog zadatka profesorke Galine

Predsednik Aleksandar Vučić se tokom posete rekonstruisanoj Zemunskoj gimnaziji sreo sa svojom nekadašnjom razrednom Irinom Galkinom. Profesorka Irina predsedniku je predavala ruski jezik, a ni jedno ni drugo nisu krili oduševljenje što se ponovo vide nakon mnogo godina.

Irina Galkina važi za legendarnu profesorku Zemunske gimnazije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić evocirao je uspomene na dane provedene sa njom u školskoj klupi, kao i na to kako je on učio ruski jezik.

-Ona je bila najčuvenija profesorka ruskog jezika u celom Beogradu i bila je veoma stroga, ali pravična, a ja sam se trudio i učio dobro – prisetio se predsednik svojih školskih dana.

Ispričao je kako je izgledalo odgovarati kod profesorke Galkine i da li je bilo teško dobiti peticu, te jednu anegdotu sa časa kada se upravo on našao da odgovara pred tablom, i zamalo izbegao jedinicu.

Zemunska gimnazija

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

-Profesorka je imala fantastičan model za učenje jezika. Izvede nas pred tablu, diktira 20 reči na srpskom, a onda mi napišemo to na ruskom i moramo pravilno da izgovorimo. Meni je tada zadala reč spomenik, koji se na ruskom kaže “pamjatnik”. Ali, sam ja promenio akcenat, sa prvog na poslednji slog. A, ona je umela da kada to neko pogreši da jedinicu, koja liči na spomenik… Ali, pošto sam ostalo znao, a možda sam joj bio simpatičan, rekla mi je da ću sledeći put dobiti pravog ”pamjetnika”, jedinicu, ako budem ponovo to porgrešio – ispričao je Vučić uz osmeh.

Dodao je da je to zapamtio za ceo život, i nije više grešio.

– Imali smo divnu profesorku i nešto od ruskog je ostalo – dodao je Vučić.

Na to je profesorka odgovorila da je predsednik svoju ocenu iz ruskog sam zaslužio, i da ona nikada nije poklanjala ocene.

-Slušam svaki put kad nastupaš i ponosim se, kažem da je to moj učenik- rekla je prof. Galkina.

Dodala je da je predsednik sedeo do prozora, i ispričala da je uvek znala ko zna, a ko ne zna gradivo, kada je trebala da proziva učenike da odgovaraju, jer, kaže, ako učenik sedi pravo, normalno, onda je spreman.

-Ja sam 37 godina radila ovde i svi moji učenici su bili jako dobri – poručila je profeskorka.

Zemunska gimnazija

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Vučić je rekao i da sada svaki drugi dan uzima časove ruskog jezika, kako bi poboljšao svoje znanje.

-Imaću nastup u Državnoj dumi Rusije i na ruskoj televiziji, prvi put na ruskom jeziku. Vi pratite, pa mi pošaljite šta sve nije valjalo…- zamolio je Vučić svoju profesorku i svima u Gimnaziji se zahvalio na srdačnom dočeku.

Podsetimo, Zemunska gimnazija sada nakon 163. godine svog postojanja izgleda kao potpuno nova obrazovna institucija. Kompletna rekonstrukcija ovog hrama obrazovanja i svojevrsnog simbola Zemuna podrazumevalo je kompletno uređenje enterijera i eksterijera. Pored novih prozora, podova, plafona, sređenih zidova, gimnazija je dobila nove vodovodne i kanalizacione cevi sa sanitarnom opremom, kao i instalacije za grejanje i hlađenje. Sada će učenici koristiti modernu biblioteku, stomatološku ordinaciju i tavanski prostor za školske sekcije. Država Srbija je uložila u kompletnu rekonstrukciju Zemunske gimnazije nešto više od 4,5 miliona evra. Više o tome pročitajte OVDE.

 

Izvor vesti: Srbija Danas