Vesti12.10.2021. 09:46

Kako izgleda studiranje po dualnom programu: Studenti iz Čačka tri dana kod poslodavca, ali plaća li im se to?

Čačak je prvi grad u Srbiji koji je na inicijativu privrede dobio dualni studijski program – Odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka. Budući brucoši su polagali prijemni ispit, a konkurs je raspisan za 40 studenata. Po dualnom modelu obrazovanja studiraće njih dvadeset.

Prvi prijemni ispit za novi studentski program. Za mesto budućeg brucoša konkurišu i neki od maturanata Mašinsko saobraćajne škole koji su završili dualni smer – modni krojač. Među njima je i Jana Đokić.

-Imali smo dve opcije. To je test znanja i stručni test. Ja sam se opredelila za taj stručni zato što imam više iskustva vezano za to, jer je to nešto što smo mi učili u srednjoj školi. To su u suštini predmeti na primer od tehnologija odeće, materijala. I to su stvari koje smo mi učili na praksi- kaže budući student Jana Đokić.

Studijski program Odevno inženjerstvo i dizajn traje tri godine. Nastao je na inicijativu privrednika iz tekstilne industrije koja u čačanskom kraju zapošljava više od 2.000 ljudi.

krojač

Foto: Shutterstock

-Shvatili smo da je nužno neophodno kompanijama da dobijemo mlade obrazovane kadrove. Kadrove koji će po završetku svojih studija zaposliti se u našim kompanijama. Doneće inovativnost i doprineti boljem kvalitetu i povećanju konkurentnosti naših kompanija na tržištu – očekuje član Saveta poslodavaca Fakulteta tehničkih nauka u Čačku Boro Radoičić.

Studenti koji se upišu po dualnom modulu, znanja će sticati na fakultetu Tehničkih nauka, ali i kroz praktičan rad kod poslodavca.

-Tri dana će provoditi kod poslodavaca i imaće određene benefite za to. Ono što privreda očekuje jeste da zbog nedostatka upravo tih kadrova u doglednom periodu svi oni koji se pokažu kao najbolji dobijaće posao odmah po završetku studija- poručuje profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku Nataša Cvijović.

Budući strukovni inženjeri tehnologije, između ostalog, moći će da primene stečena znanja i upotrebom savremenih softvera i novih tehnologija, kako u dizajnu i izradi odeće, tako i u upravljanju procesom proizvodnje u svim fazama.

 

Izvor vesti: Srbija Danas