Vesti07.10.2021. 03:07

Kako do besplatnih treninga u školi za osnovce u Beogradu: Prijave su u toku, na raspolaganju osam sportova

Posle digitalizacije nastave, odnosno podele besplatnih tableta osnovcima od trećeg od šestog razreda, kao i laptopova nastavnicima, Grad Beograd započeo je i projekat besplatne škole sporta. To znači da će školarci moći da treniraju jedan od osam ponuđenih sportova, besplatno i to u školi.

Besplatna škola sporta biće realizovana u saradnji Sekretarijata za sport i omladinu, Grada Beograda i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kao i zahvaljujući logističkoj podršci gradskih opština i stručnoj podršci studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i profesora škola u kojima će se časovi održavati.

Treninzi su namenjeni učenicima osnovnih škola od 1. do 4. razreda i biće dostupni od početka do kraja sledeće školske godine.

Program za sada obuhvata 12 opština, 96 osnovnih škola, za 69.000 dečaka i devojčica. Časove sporta držaće 96 nastavnika fizičkog vaspitanja i 150 studenata DIF-a, a sportovi i aktivnosti koje su obuhvaćene i implementirane ovim projektom su:

  • atletika
  • borenje
  • gimnastika
  • rukomet
  • odbojka
  • ples i igra
  • košarka
  • fudbal

Od sledeće godine svih 17 opština

Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić rekao je nedavno da iako program za sada obuhvata 12 opština, u planu je da tokom sledeće godine bude uključeno svih 17 opština naše prestonice.

Prilikom nedavnog predstavljanja ovog programa prošle nedelje u OŠ “1.300 kaplara” na Zvezdari, Vesić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posebno su naveli važnost pojedinih sportova, poput gimnastike, koja je pre svega odlična baza za razvoj deteta u tom starosnom dobu, kao i dobra priprema za potencijalnu profesionalnu karijeru.

– Nadamo se šampionima, ali mi treba da obezbedimo da svako dete može da se bavi sportom – Izjavio je Vesić i dodao da je ovo pre svega divna vest za roditelje mališana, jer će ovo biti dodatna fizička aktivnost koja će svakako doprineti deci, a opet, nikako neće uticati na budžete porodica, jer je besplatna.

odbojka

Foto: Shutterstock

Vesić je rekao da je zajedno sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja organizovano da u programu učestvuju nastavnici fizičkog, kao i oko 150 studenata tog fakulteta kojima je na taj način omogućeno da imaju praksu jer rade sa decom, dok je deci obezbeđena kvalitetna sportska nastava.

Ideja je da se od Nove godine program proširi na svih 17 beogradskih opština i da sva deca njime budu obuhvaćena, da na taj način promovišu prave vrednosti i zdrave stilovi života.

Informacije o početku učenja, satnici i mestu održavanja časova sportova roditelji mogu dobiti od učitelja koji su zaduženi za realizaciju nastavno-sportskih sadržaja u školi koju pohađa njihovo dete.

 

Izvor vesti: Srbija Danas