Vesti11.08.2022. 01:36

Kako da lako naučite nove veštine? Ovo su provereni saveti

Bez obzira na godine i obrazovanje, svako može da zapamti i nauči sve što poželi ako, koristeći svoje intelektualne sposobnosti, uči na svoj jedinstven način, otkrije i primeni svoj stil učenja. Za primenu bilo koje strategije za učenje i za savladavanje obaveza neophodno je da budete motivisani. To je najvažniji faktor uspeha u školi ili na univerzitetu.

Sledeći važan faktor je to kako planirate vreme i odnosite se prema planiranim obavezama. Vrlo je bitno i kako se odnosite prema stresu, na koji način se koncentrišete, hvatate beleške na predavanjima, koliko brzo čitate i usvajate gradivo i sl.

Predstavljamo vam 7 (provereno) pouzdanih saveta za uspešno učenje novih veština.

1. Postavite jasne ciljeve

Razmislite koji su vaši ciljevi i šta treba da uradite kako biste ih ispunili? Šta vam je potrebno kako biste došli do svog cilja? Razdelite svoj cilj na manje aktivnosti (korake) i savlađujte jedan po jedan.

2. Obezbedite optimalne uslove za učenje

Odaberite prostoriju u kojoj će vam biti prijatno da učite i vreme kada najbolje upijate informacije. Ukoliko volite da učite uz muziku, izaberite onu koja vam prija, a ne remeti vam koncentraciju dok učite.

3. Razmislite o “učenju na daljinu”

Ako pohađate neku školu ili fakultet, razmislite o opciji učenja na daljinu – putem interneta. Online učenje je fleksibilno i pruža vam slobodu da sami organizujete kada ćete i gde učiti, kao i da sami organizujete kada ćete raditi zadatke ili testove.

Koristite različite resurse pri učenju – tekstove, PDF materijale, video-tutorijale, testove, zadatke, kvizove, linkove ka web stranicama, YouTube tutorijale itd. Na ovaj način ćete učiti brzo i lako koristeći u potpunosti sve prednosti modernog pristupa učenju.

4. Isplanirajte učenje

Istraživanja pokazuju da je učenje u intervalima efikasnije od dugotrajnog učenja, bez pauza. Svakog dana odvojte vreme koje ćete posvetiti učenju; primetićete da vam ide sve lakše i lakše, jer se formira radna navika koja pospešuje pamćenje gradiva.

5. Krenite od lakšeg gradiva

Ukoliko niste odavno učili, možete osećati otpor prema ponovnom učenju. Tada je najbolje da počnete sa lakšim gradivom ili lekcijama koje su vam interesantnije. Uspešnim savladavanjem gradiva dobijaćete na samopouzdanju, pa će i motivacija biti na višem nivou.

6. Kada morate da učite napamet, primenite ovu strategiju

Kada postoji dosta gradiva koje treba naučiti napamet, dobro bi bilo da se to gradivo rasporedi, a ne da uči sve odjednom. Čak je i učenje napamet lakše ukoliko se gradivo razume. Teže ili manje interesantnije predmete treba učiti na početku, onda kada smo najviše odmorni i sveži, upravo zbog toga što smo skloni da ih izbegavamo.

7. Izolujte se od svega što skreće pažnju

Obezbedite sebi sredinu bez ometanja – zatvorite ostale web stranice (Fejsbuk, Instagram, YouTube…) i fokusirajte se na učenje i gradivo. Ignorisanje društvenih mreža tokom učenja predstavlja, takođe, važan izazov. Ako je neophodno, isključite telefon!

Pravilan pristup učenju doneće vam uspešnu karijeru

Ukoliko na pravi način pristupite usvajanju novih znanja i veština, možete računati i na međunarodne diplome i sertifikate. Tako ćete krunisati svoje znanje i otvoriti sebi vrata mnogih uspešnih kompanija. Za to su potrebni ne samo ambicija i volja za učenjem već i odabir zanimanja koje vas zaista interesuje. Izbor je na vama.

Izvor vesti: Srbija Danas