Vesti25.10.2021. 01:59

Bolja i pametnija deca, a sve to uz šah: Nova primena igre oduševljava nastavnike širom sveta, ali i đake

Šah je vekovima stavljao ljudski um na test i to čini i dalje. Šah nije samo igra, već i alat za navigaciju kroz različite aspekte života, a šahovski velemajstor Judit Polgar se zalaže za njegovu primenu u obrazovnom sistemu.

Metod Judit Polgar predstavljen je na ovogodišnjem Svetskom šahovskom festivalu u Budimpešti, a velemajstor je upravo tu demonstrirao svoj najnoviji izum “ChessPE”.

Igralište je zamenjeno šahovskom tablom od 64 kvadrata, inspirišući decu da savladaju svoje pokrete – skakutanje, skakanje, bacanje i balansiranje i sve to dok se prisećaju mentalnih tehnika igre.

-Šah se može koristiti u obrazovanju na mnogo različitih načina, tako da deca ne samo da igraju, već se i razvijaju na mnogo različitih načina- rekla je Judit Polgar, koja veruje da šah ima uticaj na dijalektičko, strateško, kauzalno i sekvencijalno razmišljanje.

šah

Foto: Profimedia/Ilustracija

Igra je takođe dizajnirana da bude pristupačna deci sa poteškoćama u učenju.

– Ovde skačete na kvadrate. Uravnotežite, bacite loptu u obruč, trčite duž dijagonala, pa nazad uz zlatne tačke i siđete sa šahovske table na poslednjoj zlatnoj streli – objašnjava pravila “ChessPE” učiteljica Katalin Nagi.

Šta predstavlja metod Judit Polgar?

Polgar, koja je nadaleko poznata kao najbolja šahistkinja svih vremena, počela je da razvija svoju metodu podučavanja 2012. godine uz pomoć stručnjaka i edukatora. Cilj metode je da učenje učini efikasnijim i raznovrsnijim koristeći šah kao sredstvo, a ne kao cilj.

-Šah može razviti veštine kao što su holistička, logička analiza i sistematsko razmišljanje, koje se sa porastom vizuelnog razmišljanja zasnovanog na informacijama potiskuje u drugi plan- izveštava globalni šahovski festival.

Judit Polgar

Foto: Profimedia

Pored “ChessPE-a”, program uključuje šahovsko igralište za predškolce i šahovsku palatu za one nešto starije, a obe obezbeđuju alternativni način za decu da razviju opšte veštine, podstičući logičko i kreativno razmišljanje.

Svetski šahovski festival

Glavna tema na ovogodišnjem Svetskom šahovskom festivalu bilo je obrazovanje, a festival je održan u Budimpešti 9. oktobra u Nacionalnoj galeriji. Prisustvovali su šahisti iz celog sveta koji su učestvovali na profesionalnim šahovskim turnirima, umetničkim izložbama i edukativnim konferencijama.

-Moj san je bio da stvorim forum koji predstavlja dom za međunarodne diskusije o šahu i obrazovanju, forum koji pokazuje kako se igra može uključiti u školske predmete – rekla je Polgar.