Vesti12.11.2021. 12:25

Jeste li probali NTC sistem učenja za decu: Zaboravite na podvlačenje i ponavljanje, spas je u nečemu drugom

Šta je NTC sistem učenja, po čemu se razlikuje od tradicionalnog školskog modela i koliko roditelji moraju da se uključe u rad sa decom? Osnovna prepreka sticanju znanja u školi je reproduktivno učenje koje se zasniva na ponavljanju i podvlačenju gradiva iz udžbenika.

Istraživanja pokazuju da taj model nije funkcionalan i da se gradivo u mozgu zadržava tek toliko da uradimo kontrolni zadatak, a da gradivo kasnije teško povezujemo sa novim činjenicama, kaže učiteljica Slavica Bobić, koja je u nastavu sa decom uvela NTC sistem učenja.

U NTC sistemu učenja, informacija je samo sredstvo a ne cilj. Drugo, u osnovi deteta je prirodna potreba da se igra, ona to najbolje rade i u igri se ne zamaraju. Ako uspemo nastavne sadržaje modelovati u igru, ono će učiti usput, usvajati informaciju da bi moglo da se igra i takva informacija se dugoročno pamti. Dakle, učimo decu kako se uči i da misle i to kretaivno, uz naravno savladavanje motoričkih sposobnosti- zaključila je Bobić.

škola

Foto: Profimedia/Ilustracija

NTC učenje sastavljeno je iz različitih aktivnosti i igara za decu, koje imaju pozitivan efekat na razvoj mozga u periodu intenzivnog rasta i razvoja. Igra kao unutrašnja motivacija deteta je ključni faktor za dugotrajno i lako učenje, kaže radio rukovodilac školskog dela programa Nikola Tesla Centra Vuk Rajović. To su “Priča za pamćenje” koja koristi tehnike asocijacija i nelogičnih priča.

Mnogi bi pomislili da je učenje isključivo zadatak škole, zaboravljajući činjenicu da prvo učimo od svojih roditelja.

Roditelji imaju veliku ulogu u sticanju navika i modela usvajanja gradiva, jer deca u najranijem uzrastu imitiraju roditelje, smatra rukovodilac edukativnog centra Finesa Branislav Maričić i dodaje da je timski rad roditelja sa decom ali i nastavnicima ključan za efikasno učenje.

Autor NTC programa dr Ranko Rajović dobitnik je prestižne “Nagrade za intelektualni doprinos društvu” koju dodeljuje međunarodna Mensa. Sprovodi se u 17 država Evrope, a akreditovala su ga Ministarstva obrazovanja u 7 država: u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

 

Izvor vesti: Srbija Danas