Vesti04.12.2021. 01:20

Jasna pravila za odlazak đaka na ekskurziju: Izašlo upustvo i za škole i za roditelje

Đaci su pri kraju prvog polugodišta, a škole uveliko dobijaju ponude od agencija za organizaciju ekskurzija, rekreativne nastave, izleta i nastave u prirodi. Iako je neizvesno kakva će situacija biti s pandemijom korone, te i da li će se đačka putovanja uopšte realizovati, mnogi roditelji su već počeli da uplaćuju novac.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da su ekskurzije teoretski moguće ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava odnosno destinacija u kojoj ekskurzija odnosno nastava u prirodi treba da se održi, ali je to suštinski mnogo komplikovanije izvesti.

Iz Ministarstva prosvete objašnjavaju da se ekskurzije, izleti, rekreativna nastava i nastava u prirodi za vrtiće, osnovce i srednjoškolce mogu realizovati samo pod uslovom da su i obrazovne ustanove i destinacije putovanja u zelenoj zoni.

– Tim za škole ima stav da se organizacija ekskurzija i nastave u prirodi u trenutnim epidemiološkim uslovima mogu realizovati samo u slučaju da škola koja organizuje putovanje izvodi nastavu po zelenom modelu, a sredina u koju se putuje u zelenoj zoni. Potrebno je da se direktori škola obrate nadležnim zavodima za javno zdravlje neposredno pred realizaciju putovanja (najranije sedam dana) i provere da li se škola nalazi u zelenoj zoni i da li se lokacija nastave u prirodi, izleta ili ekskurzije nalazi u zelenoj zoni. Ako se promeni epidemiološka situacija, putovanje će se odložiti, a to se reguliše aneksom ugovora. Maturske ekskurzije se ne mogu realizovati van Srbije – navode iz ministarstva.

ekskurzija

Foto: Shutterstock

Podsećaju i da je izmenjena Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog kovida, te je na osnovu te izmene zamensko putovanje moguće iskoristi najkasnije do 31. decembra 2022:

– Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje, organizator putovanja dužan je da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. Škole i agencije, u saradnji s roditeljima, doneće odluku o načinu regulisanja sklopljenih ugovora o putovanjima.

Izvor vesti: Srbija Danas/Kurir