Vesti24.12.2021. 10:10

Iz školskih klupa idu pred matičara, ali se u njih ne vrate: Trend maloletničkih brakova posledica neobrazovanja

Maloletnički brakovi, posebno u okviru romske populacije, jesu realnost, ali o tome se niti govori niti ima dovoljno podataka, kažu učesnici okruglog stola o temi prevencije i eliminacije dečjih brakova u Srbiji.

Projekat je započelo udruženje „Praksis” uz finanijsku podršku ambasade Holandije u Srbiji i Nemačke kroz Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, objasnila je Nevena Marković, koordinatorka za prava deteta u udruženju „Praksis”. Projekat koji podrazumeva saradnju sa institucijama države, od osnovnih škola, domova zdravlja, centara za socijalni rad, preko policije tužilaštva i sudstva započeo je u Kruševcu, Kragujevcu i Vranju, a nastavlja se u Subotici, Bačkoj Palanci i Novom Sadu.

-Istovremeno, on podrazumeva i stvaranje početne analize sa terena na teritoriji grada Subotice. Tu nam pomažu partneri na lokalu, u planu su radionice sa romskom zajednicom i jačanje kapaciteta škola kroz prevenciju osipanja iz obrazovanja, jer je otkriveno da je to jedan od uzroka, ali i jedna od posledica dečjih brakova. Predviđene su i aktivnosti na socijalnoj inkluziji Roma, mada je Subotica poznata po preduzimanju tih aktivnosti- kaže Nevena Marković.

škola

Foto: Shutterstock

Udruženje Roma već je započelo anketiranja unutar romske zajednice. Klaudija Kurina, predsednica Udruženja Roma i koordinatorka za inkluziju Roma grada Subotice, kaže da je to tema kojom će se, između ostalog, baviti narednih godinu dana.

-Ovo nije uobičajena tema, potrebno je da odaberemo porodice i trenutak kada su svi mirni, da saslušamo ljude, da pitamo zbog čega se to desilo jer je to nešto što se događa deci i ženama. Imamo saznanja da se to dešava, ali dok se „Praksis” nije pojavio, mi se nismo bavili time, možda je samo Centar za socijalni rad imao podatke- kaže Kurina.

Anketare očigledno na terenu očekuje osetljivo istraživanje, a Ljubinka Gluščević, zdravstvena medijatorka iz Subotice, član udruženja Roma „Arči”, kaže da je prilikom obilaska romskih porodica bilo i dosta neprijatnosti.

-Mnogi ne žele da pričaju o tome, negiraju istinu. Romkinje se rano udaju i to je često posledica siromaštva i nedostatka obrazovanja. U jednom broju porodica dočekivali su nas sa osmehom, potvrđivali ranu udaju navodeći da je to tradicija Roma- kaže Gluščević.

Magda Fehervari, zamenik sekretara Sekretarijata za društvene delatnosti Subotice, ukazala je na to da dečji brakovi predstavljaju grubo kršenje prava deteta i zakona i da je potrebno angažovanje čitave zajednice na njihovoj prevenciji.

Izvor vesti: Srbija Danas/Politika