Vesti11.11.2021. 12:10

Italija sprovodi rigorozne mere u svom školstvu: Posebne obaveze namenjene đacima usled koronavirusa

Italija razmatra uvođenje obavezne vakcinacije za decu uzrasta od pet do 11 godina. Italijanski zvaničnici upozoravaju da je kao posledica najnovijih mera za prevenciju širenja korona virusa, naglo skočio broj dece koja su povučena iz škola i koja su prebačena u nezvanične ustanove da pohađaju nastavu.

Obaveza nošenja maske, čak i za decu koja imaju 6 godina, i mogućnost da od narednog meseca bude uvedena i obavezna vakcinacija za decu utrasta od pet do 11 godina, dovela je do toga da neki roditelji pokušaju da pronađu način da zaobiđu ova stroga pravila.

– Jasno je da ovi roditelji šalju poruku da nisu saglasni sa novim merama koje su uvedene u škole – rekao je direktor nemačke škole u Bolcano provinciji Sgrun Falkenstajner.

školovanje od kuće

Foto: Profimedia/Ilustracija

Većina učenika u ovoj provinciji napustila je škole u prvih mesec dana od početka školske godine, kada su nametnute nove mere. Širom zemlje, kako se procenjuje, čak 15.361 učenika nije pohađalo državne škole, u školskoj 2020/2021, za razliku od prethodne 2019/2020. godine, kada u škole nije išlo samo 5.126 učenika.

Roditelji organizovali školu

Ovaj fenomen je navodno češći u severnim oblastima zemlje u kojima broj vakcinisanih već mesecima stagnira. Roditelji se ne izjašnjavaju otvoreno kao antivakseri ili antimaskeri, objašnjava Danijela Holer, advokat iz Bolcana.

– Sumnjamo da stopa vakcinacije takva upravo zbog uvedenih mera – dodala je ona.

Školovanje kod kuće nije ništa strano u ovoj provinciji i roditelji imaju pravo da podučavaju svoju decu kod kuće, sve dok imaju adekvatne tehničke i finansijske resurse. Međutim, bilo je prijava da su deca podučavana napolju, u šumama, kao i napuštenim zgradama, što je zabrinjavajuće.

– Ovo je školovanje koje su organizovali roditelji. Deca imaju pravo na izbalansiranu edukaciju, kao i pravo na socijalizaciju, učestvovanje i zaštitu – rekla je Holer.

Ono što je još više uzburkalo javnost je izjava direktora bolnice u Milanu, Fabricija Peljiaca koji je rekao da će isključivanje nevakcinisane dece iz javnih škola uskoro možda biti neophodno.

Zima je sve bliže, Italija se nalazi u četvrtom talasu epidemije, a sve je više mlađih od 19 godina među zaraženima. Obzirom na prethodne burne reakcije javnosti na pooštravanje mera, one se očekuju i sada, ukoliko vakcinacija za decu uzrasta od 5 do 11. godina postane obavezna.

 

Izvor vesti: Srbija Danas