Vesti25.01.2022. 09:50

IT sektor vapi za radnicima, ali to nije jedina branša za koju se treba školovati: Ova zanimanja donose siguran posao i dobru zaradu

Miloš Turinski iz Infostuda rekao je da sem IT sektora gde će deficit kadrova vladati i narednih pet godina i zanati su deficitarna zanimanja u Srbiji. Na tržištu nema kuvara, konobara, frizera, automehaničara, stolara, napomenuo je Turinski.

Privreda se oporavlja, to potvrđuju i podaci iz prošle godine o rastu broja oglasa za posao. Na portalu “Poslovi infostud”, u ponudi je bilo čak 61 odsto više oglasa u odnosu na 2020. godinu. Poslova je sve više, ali je zato kandidata sve manje. Miloš Turinski rekao je da je u godinama pre pandemije bio stabilan rast oglasa za posao iz godine u godinu koji je uvek iznosio od 30 do 35 odsto, što je merodavniji podatak i da na osnovu toga zaključimo da privreda stabilno raste.

-Godinu smo završili rekordno sa preko 67.000 oglasa za posao. Sa druge strane naše tržište postaje sve deficitarnije, a borba za kadrovima sve veća- istakao je Turinski.

Prema njegovim rečima, prosek onih koji konkurišu za svaki posao od ovih 67.000 je 57, dok je proteklih godina taj broj bio i 100.

autoelektričar

Foto: Shutterstock

-Kandidata na tržištu je sve manje i borba za stručnim kadrovima je sve veća- naveo je dodajući da ljudi više neće da konkurišu kod bilo kog poslodavca.

Naveo je primer, da ako imate 100 oglasa za posao, a 10 nude dobre uslove i visoku zaradu, svi će konkurisati kod ovog poslodavca koji nudi bolje uslove.

-Kada pričamo o Srbiji najtraženiji je sektor trgovine i prodaje i od strane poslodavaca, ali i od strane kandidata. Prošle godine se najviše tražila administracija, IT, mašinstvo, elektrotehnika. Ali tražile su se pozicije poput magacionera i vozača- napomenuo je Turinski.

Kako je rekao, ako pogledamo šta su poslodavci najviše nudili, a sa druge strane gde su kandidati najviše konkurisali, podudaraju se želje.

-Srbija postaje deficitarna, uvozimo već radnu snagu. Sem IT gde će deficit vladati i narednih pet godina i zanati su deficitarni, kuvari, konobari. Na tržištu nema ni frizera, automehaničara, stolara- napomenuo je.

Sudeći po onome što se na početku godine vidi, ističe da će i 2022. godina biti dosta dobra za sve građane koji traže posao. Savetovao je i mlade i roditelje da se dobro informišu pri izboru zanimanja.

IT sektor

Foto: Shutterstock

-Zanati su zapali u neki plan B, pa i C. Mladi ne žele da se bave ovim zanimanjima jer misle da nisu dovoljno vredna. Međutim, to su zanimanja koja mogu da im donesu budućnost, stabilan i siguran posao, a i visoku zaradu- rekao je Turinski.

Napomenuo je da smo godinama učeni da treba da se završe fakulteti kako bi se lakše došlo do posla, a situacija je sada suprotna, više se traže kadrovi sa srednjom stručnom spremom nego sa višom ili visokom stručnom spremom.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS