Vesti04.11.2021. 01:38

Hoće li veronauka ponovo postati školski predmet: Veroučitelji bez kontrole, ali i zaposlenja za stalno

Patrijarh srpski Porfirije ocenio je da rešenje prema kome veronauka formalno više nije školski predmet, nego nastavni program u školama u Srbiji, nije održivo čak ni na kraći rok.

-Mi status tog predmeta vidimo drugačije. Veronauka je predmet koji ima formativni uticaj na učenike. Uči ih vrednostima, duhovnoj vertikali, ljudskim pravima i slobodama, poštovanju sebe i poštovanju drugog i drugačijeg, građanskim vrednostima- rekao je patrijarh srpski, otvarajući međunarodni ekspertski panel o 20 godina od vraćanja verske nastave u škole u Srbiji.

Patrijarh Porfirije je kritikovao i to što je u rasporedu časova verska nastava stavljena kao pretčas, osmi čas i slično, a imao je primedbe i na uputstva o podizanju cenzusa na 30 đaka za formiranje grupa. On je naveo da je stav Srpske pravoslavne crkve da je jedino pravedno, nediskriminatorsko i demokratično rešenje sadržano u prvoj uredbi iz 2001. godine, kojom je izričito bilo propisano da ne postoji nikakav cenzus.

patrijarh Porfirije

Foto: Srbija Danas

Patrijarh Porfirije je posebno istakao da je ne manje važno rešavanje statusa predavača, odnosno veroučitelja, te naglasio da je potrebno zaposliti veroučitelje na neodređeno vreme i istovremeno omogućiti crkvama i verskim zajednicama koje ih delegiraju da neometano vrše brižan nadzor nad veroučiteljima.

-Treba da vrše nadzor nad veroučiteljima, kako nad ličnim primerom koji veroučitelji daju đacima, tako i nad sadržinom nastave koju predaju- rekao je patrijarh srpski, ukazujući na osnovne probleme koji postoje i danas, 20 godina od uvođenja verske nastave u škole.

On je dodao da kod pravoslavnih i rimokatolika nastava o veri mora biti pod nadzorom crkve, odnosno da i veroučitelji moraju biti pod nadzorom crkve.

-Crkvi se, stoga, mora obezbediti način da ako, ne daj Bože, dođe do nekog problema, to svoje pravo, u najboljem interesu đaka koji pohađaju veronauku, manifestuje i kroz povlačenje dozvole ili licence za rad onima koji više ne predaju sveštenu nauku crkve u skladu sa njenom verom – kaže patrijarh Porfirije.

On je dodao da je uveren da i druge verske zajednice načelno dele ovakav stav.

Ministar prosvete Branko Ružić je naglasio da će to ministarstvo sve inicijative i predloge sa ovog skupa pažljivo razmotriti, podsetivši na različličite modele verske nastave tokom prethodne dve decenije u Srbiji.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

-Svako vreme nosi svoje breme i svako novo vreme zahteva možda i neka nijansiranja zakonodavnog okvira, uvek smo otvoreni za razgovor i saradnju- naglasio je Ružić.

Skup na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, koji su organizovali Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, Odbor za versku nastavu i Pravoslavni bogoslovski fakultet, osim patrijarha Porfirija, otvorio je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić.

Pozdravnu reč je izneo i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta protojerej Zoran Ranković, kao i predstavnici crkava i verskih zajednica u Srbiji – Biskupske konferencije Svetog Kirila i Metodija, Islamske zajednice Srbije, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, biskupi, predstavnici Slovačke evangeličke crkve, Reformatske hrišćanske crkve, Jevrejske zajednice.

Na skupu su učestvovali eminentni stručnjaci iz Nemačke, Italije, Grčke i Srbije.

Izvor vesti: Srbija Danas