Vesti14.06.2022. 02:48

FINANSIJSKA OLAKŠICA ZA RODITELJE: Besplatni udžbenici za učenike prvog i drugog razreda

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je ideju Grada Beograda o dodeli besplatnih udžbenika učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će to biti finansijska olakšica za roditelje na početku školske godine i dodao da će besplatne udžbenike dobiti 88.900 učenika određenih kategorija u Srbiji.

– Od tog broja, udžbenike će dobiti 29.000 učenika koji ostvaruje pravo na besplatne udžbenike, jer su njihove porodice korisnici novčane socijalne pomoći. Više od 41.000 učenika pravo na besplatne udžbenike ostvaruje na osnovu toga što u porodici ima troje ili više dece koja su uključena u sistem obrazovanja – rekao je Ružić i dodao da oko 17.000 učenika koji imaju potrebu za dodatnom obrazovnom podrškom, odnosno koji se školuju po Individualnom obrazovnom planu (IOP 1 ili 2) ostvaruju pravo na besplatne udžbenike.

– Novina je što će i učenici koji pohađaju nastavu na osnovu Individualnog obrazovnog plana 3, odnosno daroviti učenici, dobiti besplatne udžbenike, a prijavljeno ih je oko 650. Druga novina je da se ove godine nabavljaju i elektronski udžbenici na znakovnom jeziku za prvi i drugi razred za predmet Srpski jezik za učenike sa smetnjama sluha – dodao je.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je obezbeđen osnovni paket udžbenika, odnosno udžbenici iz četiri predmeta – Maternjeg, odnosno Srpskog jezika, Matematike, Sveta oko nas i izabranog stranog jezika za učenike koji pohađaju obrazovne ustanove čiji je osnivač država ili lokalna samouprava.

– Sva deca na teritoriji grada Beograda imaće iste nove udžbenike i neće morati da ih vraćaju, kao što neće morati ni tablete da vraćaju. Nastavićemo da dodeljujemo i tablete. Posebno sam srećan jer to što je obezbedio grad Beograd nemaju gradovi iz mnogo razvijenijih zemalja – kazao je Vesić.

On je naveo da je Grad Beograd potpisao ugovor o dodeli osnovnog paketa udžbenika sa 12 izdavača i da je za nabavku udžbenika obezbeđeno 240 miliona dinara. On je zahvalio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zbog partnerskog odnosa prema Gradu Beogradu.

Izvor vesti: Srbija Danas