Vesti13.10.2021. 10:36

Fale nastavnici matematike, ali i učitelji: Korona desetkovala škole u Srbiji

U svakoj školi u Srbiji između 10 i 30 odsto radnika trenutno je van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije, upozorava Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Ovo i ne čudi, s obzirom na to da su, ističu, zaposleni u obrazovanju, uz medicinske radnike, sve vreme na udaru virusa korona.

– Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je u školama skoro nemoguće naći stručne zamene. Jedan od razloga za to jeste i zarada zaposlenih, koja je ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku u našoj zemlji. Zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama mladima nije privlačno. Tako, pored kadrova koji već dugo nedostaju: matematičara, informatičara, fizičara, nastavnika stranih jezika, trenutno nema ni dovoljno predavača za maternji jezik, a fale nam i učitelji – poručuju iz USPRS.

đak

Foto: Shutterstock

Ovo bi, dodaju oni, trebalo da bude jasan signal pred usvajanje budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice. Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:3, gde bi minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice bile oko 32.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu, dva bi bili administrativni radnici (oko 64.000 dinara), a koeficijent 3 bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama (oko 96.000 dinara).

 

 

Izvor vesti: Srbija Danas