Vesti30.11.2021. 09:23

Evropljani promenili model nastave u školama: Nove mere za đake, a sve zbog pandemije

Ministri obrazovanja država članica EU usvojili su preporuku o kombinovanom učenju koje se pokazalo kao dobro rešenje tokom pandemije korona virusa.

Preporuka o kombinovanom učenju predviđa kratkoročne mere kao direktan odgovor na izazove koje je nametnula globalna zdravstvena kriza, kako bi se ojačao obrazovni sistem i otpornija Evropa, navodi se u izveštaju STA.

Mere podrazumevaju kombinaciju učenja u školi, u drugom okruženju, učenje licem u lice i uz korišćenje različitih digitalnih i analognih alata.

učenik

Foto: Shutterstock

-Ove mere o kombinovanom učenju su konkretan odgovor na pandemiju koja je radikalno omela obrazovanje. Ministri su se složili da bi države članice trebalo da preuzmu veću odgovornost, da su im potrebne konkretne političke smernice, kao i bliže veze na političkom i tehničkom nivou – ocenila je ministarka obrazovanja Slovenije Simona Kustec.

Ministar nauke i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuhs ocenio je da se hrvatski obrazovni sistem dobro snašao tokom pandemije, prenela je ranije HINA.

-Slušajući kolege iz drugih zemalja, mislim da je Hrvatska prilično dobro već primenila ono o čemu smo danas razgovarali – kombinaciju učenja u školi, učenja licem u lice i korišćenja modernih tehnologija, tačnije svih tehničkih i softverskih mogućnosti koje mogu da se primene u nastavnom procesu- izjavio je Fuhs na konferenciji za novinare i ocenio da bi ideju o kombinovanom učenju trebalo nastaviti i kada pandemija kovida-19 bude prošla.

Deo sednice Saveta za obrazovanje, omladinu i sport EU bio je posvećen mladima jer se Evropska godina mladih obeležava 2022. godine. Usvojeno je nekoliko rezolucija, uključujući i onu o očuvanju gradskih prostora koji omogućavaju učešće mladih.

 

Izvor vesti: Srbija Danas