Vesti05.10.2021. 08:40

Edukacija mladih o društvenoj i političkoj participaciji: Srbija dobija politički obrazovanu omladinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vestminsterska fondacija za demokratiju i Fakultet političkih nauka u Beogradu potpisali su danas Memorandum o razumevanju, koji predviđa nastavak edukacije mladih o društvenoj i političkoj participaciji.

Taj program obuke je u poslednje tri godine obuhvatio oko 4.000 đaka širom Srbije, a memorandumom se nastavlja saradnja i širi krug učenika koji učestvuju u radionicama o demokratiji.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da cilj da se radi na tome da prvoglasači preuzimaju aktivne uloge u svojim zajednicama i da bolje razumeju principe demokratskog društva.

-Uprkos pandemiji i otežanim uslovima, sve tri strane razumeju značaj aktivizma i svi smo se obavezali da ćemo sa projektom nastaviti i da gradimo društvo čija je omladina politički obrazovana- rekao je on.

potpisivanje sporazuma

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Dodao je da će obuke biti u skladu sa epidemiološkom situacijom i da će se ove godine održati onlajn.

-Usled izmenjenih okolnosti izazvanih epidemiološkom situacijom, ove godine program će biti dostupan na nacionalnoj onlajn platformi za obrazovanje gde će svi učenici srednjih škola u Srbiji biti u mogućnosti da virtuelno prisustvuju edukativnim radionicama o demokratiji, izborima i građanskom aktivizmu- dodao je ministar.

Memorandum su potpisali prodekan FPN prof. dr Darko Nadić i regionalni direktor WFD programa za Zapadni Balkan Emil Atanasovski.

 

Izvor vesti: Srbija Danas