Vesti24.11.2021. 09:53

Dve profesije koje vam odmah nakon studija otvaraju granice: Putujete i zarađujete, a uz to svuda imate vizu očas posla

Tokom studija, ali i nakon njih, mnogi mladi žele da se oprobaju u poslu koji će im omogućiti da putuju, kreativno se izražavaju i da ne brinu o tome da će im posao već na početku biti puka obaveza u određenom radnom vremenu. Mnogi mladi se odlučuju za poslove koji omogućavaju rad koji ne podrazumeva odlazak u kancelariju, kao i one poslove na kojima radno vreme nije fiksno, već klizno. Takođe, veliku prednost imaju poslovi i koji im uz sve te benefite donose dobru zaradu, te stoga mogu da isprate sve one mladalačke aktivnosti kojima se raduju nakon studiranja.

Jedan od najpopularnijih poslova današnjice koji ispunjava takve uslove jeste posao digitalnih nomada i frilensera. Oni su često u pokretu, na proputovanjima i rade svoj posao upravo gde oni požele, ali jedna okolnost im otežava njihove namere i putešestvija, a to su vize. Kako bi radni proces učinili fleksibilinijim, efektivnijim i korisniim, nekoliko evropskih zemalja je počelo da nudi vize strancima za frilensere i za digitalne nomade. Ovo poslednje dozvoljava državljanima koji nisu iz EU da žive i rade u zemljama Evropske unije, što znači da i srpski digitalni nomadi mogu locirati svoje postojanje bilo gde u EU bez posledica. 

Na portalu SchengenVisaInfo.com, može se naći lista zemalja koje nude ovakve mogućnosti iako se uslovi za dobijanje viza i dozvola razlikuju od države do države.

Španija

Osobe koje su zainteresovane da rade kao frilenseri u Španiji moraju da budu registrovani kao „autonomo“. Da bi to uspeli moraju da dokažu da su frilenseri i da su samozaposleni ili da vode svoj biznis. Pored toga, vlasti u Španiji su najavile da planiraju da pokrenu specijalnu vizu posvećenu digitalnim nomadima u nastojanju da privuku talentovane ljude iz celog sveta i da povećaju investicije. Kada osoba dođe u Španiju da živi i radi na daljinu, ista ima pravo da popuni zahtev za boravišnu dozvolu.

digitalni nomadi

Francuska

Preko „profešn liberale vize“, frilenseru će biti dozvoljeno da radi u Francuskoj bez obaveze da pronađe poslodavca koji bi sponzorisao vizu za samozapošljavanje. Stranci koji planiraju da započnu novi posao u Francuskoj spadaju u jednu od profesionalnih liberalnih poslovnih kategorija. Biće im izdata viza za dugoročni boravak koja je jednaka boravišnoj dozvoli, pod naznakom „preduzetnik/slobodna profesija“. Važiće godinu dana, pod uslovom da se nosilac prijavi za validaciju vize petnaestog dana dolaska. Da bi imala takvu vizu, osoba mora da dokaže da zarađuje najmanje 1.540 evra mesečno. Od njih se takođe traži da obave sve potrebne formalnosti kako bi im se dozvolilo da obavljaju profesionalne aktivnosti u Francuskoj.

Portugal

Portugal je veoma popularan zbog svoje vize za frilensere/samozaposlene osobe. Ova viza dozvoljava dugoročan boravak i dozvolu da se u Evropi zarađuje za život. Kandidati za takvu vizu imaju dve mogućnosti: Boravišna viza osobe zainteresovane za samostalan rad (rad za portugalske klijente kao zaposleni po ugovoru) ili boravišna viza za rad preduzetnika (viza za digitalne nomade koja okuplja klijente iz drugih zemalja širom sveta). Prema podacima Svetske banke za 2019. godinu, ukupno 16,9 odsto ljudi u Portugalu su samozaposleni ili frilenseri.

Nemačka

Nemačka viza za samozapošljavanje, poznata kao i Freiberufler, dozvoljava njenom nosiocu da radi na daljinu u Nemačkoj, pod uslovom da ispunjava posebne uslove za posedovanje vize za samozapošljavanje. Osim toga, lica moraju da imaju dovoljna primanja, pa stoga moraju da imaju minimalno 5.000 evra na računu u nemačkoj banci. Dozvola za boravak i rad frilensera može da se produži na više od tri godine. Da bi dobili takvo produženje, lica moraju da dokažu da su uspeli u svoj frilens poslu. Pored toga, osoba mora da dokaže da ostvaruje dovoljan profit da pokrije troškove života.

Hrvatska

Ranije su vlasti u Hrvatskoj takođe razvile svoje planove za pokretanje digitalne nomadske vize za sve zainteresovane za rad na daljinu, nezavisno od lokacije i vremena u ovoj balkanskoj zemlji. Ovakvu najavu je potvrdio i premijer te zemlje objavom na Tviteru, u kojoj je istakao da će Hrvatska prilagoditi zakon o strancima kako bi ostanak „digitalnih nomada“ bio legalan.

digitalizacija

-Privremeni boravak se odobrava na godinu dana i ne može se produžiti-navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Isti izvor otkriva da se nova prijava za regulisanje boravka digitalnih nomada može podneti šest meseci nakon isteka prethodnog dokumenta za istu primenu. Državljani trećih zemalja koji regulišu svoj boravak kao digitalni nomadi moraju da imaju najmanje 2,5 mesečne plate isplaćene za prethodnu godinu, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Malta

Malta je takođe pokrenula svoje nomadske boravišne dozvole u junu 2021. godine, koje dozvoljavaju putnicima da žive i rade u zemlji. Sve osobe koje su zainteresovane za život na Malti, dok rade na daljinu, moraju dokazati da mesečno zarađuju najmanje 2.700 evra. Malteške nomadske boravišne dozvole omogućavaju licama iz trećih zemalja da zahtevaju vizu za putovanje po Malti. Takva dozvola će biti izdata na godinu dana i može se obnoviti nakon podnošenja zahteva prema diskrecionom pravu „rezidencije na Malti“. Međutim, kandidati moraju da ispunjavaju posebne uslove. Sva lica koja su zainteresovana da ostanu na Malti manje od godinu dana, biće izdata nacionalna viza tokom boravka.

Estonija

Vlasti u Estoniji odobrile su izmene i dopune Zakona o strancima kako bi se omogućilo izdavanje viza za digitalne nomade, čime je ova baltička zemlja među prvim teritorijama na svetu koje su izdale takve dozvole boravka. Estonska viza za digitalne nomade omogućava zainteresovanim licima da rade nezavisno od lokacije i preduzetnicima da borave u ovoj zemlji više od 365 dana godišnje dok rade za proslovadce ili klijente van zemlje. Iz MUP-a su ranije istakli da bi takva viza moglda da se izda i za dugoročan i za kratkoročan boravak. Ali lica moraju da ispune određene uslove. Moraju da dokažu da mogu da rade nezavisno sa lokacije i da obavljaju svoje dužnosti na daljinu, da dokažu da imaju aktivan ugovor o radu sa firmom koja je registrovana van Estonije, da dokažu da je prihod dostigao minimalni prag, u šest meseci, koji su prethodno prijavili. Trenutno mesečni prihod iznosi 3504 evra.

Rumunija

Rumunija je takođe najavila da će pokrenuti šemu vize za digitalne nomade za sve koji su zainteresovani za rad na daljinu. Po tom pitanju, Senat Rumunije je krajem novembra usvojio nacrt zakona koji bi pomogao da se ovakva šema primeni u zemlji. Zatim je nacrt zakona upućen na raspravu u Zameničko veće. Odluka u korist ovih viza, donela bi više koristi za nosioce ovih putnih dozvola u poređenju sa drugim evropskim zemljama, pa čak i SAD-om, gde su troškovi života veći za skoro 50 odsto. U Rumuniji su troškovi za jednu osobu u proseku manji od 500 evra mesečno.

posao

Foto: Shutterstock

Grčka

Kako bi dovele što više internacionalnih radnika u svoju zemlju, vlasti u Grčkoj su usvojile zakon koji dozvoljava vlasnicima viza za digitalne nomade da prepolove porez na dohodak. Od početka prošle ove godine, frilenserima je dozvoljen ulazak u zemlju kao da su privremeni stanovnici. Nosioci putnih isprava zemalja van EU, uključujući frilensere, moraju da popune zahtev za dugoročnu vizu, na period duži od 12 meseci. Od podnosioca zahteva se traži da dostave dokaze da imaju stalni prihod dok ostaju u Grčkoj, ali da on nije manji od 3.500 evra.

Češka

Niske cene zakupa kancelarija u Češkoj kao i dostupnost smeštaja, čini ovu zemlju među najbolji meestima za sve osobe koje hoće da rade na daljinu. Frilenseri mogu da koriste radne dozvole Češke tako što će se prijaviti za dugoročnu vizu poznatu kao „Zinvo viza“, uzimajući u obzir trgovinsku dozvolu. Da bi se kvalifikovali za takvu vizu, podnosici zahteva moraju da dostave kopije trgovačke dozvole ili dokumentaciju koja dokazuje da će podnosilac zahteva raditi sa teritorije Češke.

 

Izvor vesti: Srbija Danas