Vesti12.11.2021. 10:44

Dušan je primer kako inkluzivno obrazovanje može promeniti život: Da učitelj bude pomoć, a ne kamen spoticanja

Dušan Milosavljević, devetnaestogodišnjak sa poremećajem iz spektra autizma, završio je školovanje i zaposlio se u jednom novosadskom restoranu. U toku školovanja najveću pomoć pružio mu je učitelj. Njegova priča je tu počela i srećno se nastavlja, ali nisu svi slučajevi takvi, kažu u Udruženju roditelja dece sa autizmom “Svoj svet”. Oni naglašavaju da se proces inkluzivnog školovanja mora unaprediti i zato i sami rade na tome da osnuju prvi centar za autizam u Srbiji.

Priča Dušana Milosavljevića jedna je od onih koja se može ispričati sa vedrijim pogledom na svet. Kao sedmogodišnjak sa poremećajem iz spektra autizma, upisan je u prvi razred Osnovne škole “Kosta Trifković” u Novom Sadu. Od tog momenta, značajnu ulogu u njegovom napredovanju, preuzima učitelj Dušan Barašin. Na početku je kaže, rad podrazumevao grafomotoričke vežbe i privikavanje na novu sredinu sa dvadesetak vršnjaka.

-Došli smo do toga da je on za godinu dana naučio da sabira do 20, da piše sva slova, čim smo došli do stadijuma da on može da pazi na ono što ja pričam, on je napredovao iz dana u dan- rekao je učitelj Davor Barašin.

Dušan i Davor

Foto: Youtube/PrintScreen/Radio-televizija Vojvodine

Barašin je budno pratio Dušanov rast i razvoj kroz osnovno školovanje, a kada je saznao da je uspešno završio i srednju ekonomsku školu, ugostiteljskog usmerenja, odlučio je da mu ponudi posao u svom restoranu.

Dušica Jaćimović iz Udruženja roditelja dece sa autizmom kaže da je Dušan sjajan primer napredovanja, ali napominje da problem nastaje kada deca sa autizmom nisu visokofunkcionalna i kroz inkluziju ne mogu da prate nastavu. Tada se, kaže ona, ceo sistem oslanja na upornost roditelja.

Jaćimović podseća na to da roditelji dece s autizmom često imaju utisak da u toku obrazovanja, njihova deca ne pripadaju nijednoj strani u potpunosti, niti osnovnim školama sa inkluzijom, niti specijalizovanim školama. Zato je kaže cilj Udruženja da osnuje Centar za autizam, u okviru kojeg će raditi i tim stručnjaka – logopeda i defektologa, jer je kaže, to za sada najslabija karika.

Sredstva za kupovinu zemljišta su obezbeđena, navodi ona i početak gradnje planiran je na proleće. A dok se to ne ostvari, pogled vraćamo na početak priče, o dva Dušana, jednom koji je odlučio da pomogne i drugom koji je to na najbolji mogući način, oberučke prihvatio.

 

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTV