Vesti06.10.2021. 11:34

Država rešava probleme: Lepši prostor za studente 16 fakulteta, investicija vredna 135 miliona evra

Mnogi fakulteti u Srbiji imaju problema sa prostornim kapacitetima, a pojedini od njih dobiće nove zgrade ili rekonstruisane prostorije.

Sa infrastrukturnim problemima susreli su se umetnički fakulteti i to pre svega Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet muzičkih umetnosti i Fakultet likovne umetnosti, ali i Biološki fakultet, Geografski, Fakultet bezbednosti u Beogradu. Nisu samo beogradski fakulteti ti koji imaju problema sa prostornim kapacitetima, već je problematika iste prirode i u unutrašnjosti zemlje.

Plan države je da do kraja 2026. godine budu izgrađene potpuno nove zgrade Biološkog fakulteta, Geografskog i Fakulteta bezbednosti, kao i Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Temeljne rekonstrukcije i dogradnje predviđene su za Prirodno matematički fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet sporta u Nišu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet u Beogradu, dok će izgradnja Botaničkog instituta i dogradnja Fakulteta političkih nauka biti konačno završene.

studenti

Foto: Shutterstock

Tokom prethodnih dana raspisan je konkurs za izgradnju arhitektonskih rešenja za nove zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti, a radovi bi trebalo da počnu krajem 2022. godine ili početkom 2023. godine.

Nova zgrada Fakulteta muzičke umetnosti biće u okviru Linijskog parka, dok će zgrada Fakulteta primenjenih umetnosti u Karađorđevoj ulici biti dograđena.

-Vlada pokušava da reši taj problem još od 2018. godine, bilo je poteškoća oko pronalaska adekvatne lokacije, a sada je odlučeno da to bude u okviru Linijskog parka na donjem Dorćolu. Sada imamo i usvojen plan detaljne regulacije, raspisan je konkurs za idejno rešenje, a onda sledi projektno tehnička dokumentacija i ja se nadam da ćemo krajem sledeće godine moći da počnemo sa izgradnjom. Što se tiče ostalih zgrada fakulteta, problem je sa Biološkom fakultetom i oni će dobiti novu zgradu u okviru novog Biomedicinskog kampusa – istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić za portal Obrazovanje.

studenti

Foto: Shutterstock

U okviru Biomedicinskog kampusa renoviraće se u potpunosti Hemijski fakultet, a u rekonstruisanom kampusu nalaziće se Institut Torlak, Institut za molekularnu biologiju i genetičko inženjerstvo, biće izdvojen Institut za veštačku inteligenciju, jedan deo Naučno-tehnološkog parka, a već u novembru kreće projekat otvaranja Centra za sekvenciranje genoma. Takođe, do kraja novembra se otvara dodatna zgrada Fakulteta organizacionih nauka.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavilo je rekonstrukciju i ulaganje u infrastrukturu 16 fakulteta što će državu koštati ukupno 135 miliona evra što predstavlja najveću investiciju tog tipa u protekle tri decenije.

 

Izvor vesti: Srbija Danas