Vesti01.10.2021. 04:06

Dresovi i papuče zabranjeni, a šta je sa pocepanim džinsom: Pravilnik je jasan, postoje pravila koja svaki đak i student moraju poštovati

Školska godina je počela, a za njom i akademska, što znači da je vreme da se svi zajedno podsetimo kako se to treba obući za predavanja, časove i sam odlazak u obrazovnu instituciju. Nije svaka garderoba pristojna, a neki modni komadi mogu dosta reći i o vama samima, pogotovo kada ste na fakultetu i imate ispite na kojima želite da ostavite dobar utisak.

Svaka škola i fakultet ima usvojen interni kodesk oblačenja, koji se skoro pa ni ne razlikuje od ustanove do ustanove, ali svakako da neka opšta pravila pristojnog odevanja važe svuda i bez izuzetaka. Od đaka i studenata se osim pristojnog vladanja, očekuje i pristojno oblačenje, a propisana pravila služe da ih tome na početku svake godine i podsete.

Ono što je zabranjeno i u školama i na fakultetima jeste nošenje dekoltiranih majica za dame, kao i majica i haljina sa tankim bretelama, kao i dolaženje u mini suknjama i haljinama. Muški deo populacije je u obavezi da se odrekne nošenja šortseva, trenerki i papuča, što se tiče sportskog odevanja ono je više zastupljeno u nižim razredima i u okviru fizičkog vaspitanja, dok se na fakultetima smatra nekulturnim.

Tačka sporenja jesu pocepane farmerke, koje iz sezone u sezone predstavljaju nezaobilazni modni trend, ali neosporno je da nastavnici i profesori na njih ne gledaju dobronamerno. Previše rupica na vašim farmerkama apsolutno vas neće klasifikovati za ulazak u školu i vrlo je verovatno da će vas vratiti već sa ulaza.

studenti

Foto: Shutterstock

Unutar obrazovnih institucija važe i pravila da se skidaju sve kape, kačketi, ali i sunčane naočare. Otvorena obuća moraće da sačeka da dođete kući, a goli stomaci apsolutno su zabranjeni. Pohvalno je nositi duže haljine sa kratkim rukavima ili košulje sa pantalonama i suknjama primerene dužine.

Takođe, u obrazovne ustanove zabranjeno je ulaziti sa bilo kakvim političkim ili navijačkim obeležjima , jer je sredina u kojoj se edukujete multukulturalna zajednica koja ne podržava diskriminaciju i podele po bilo kom osnovu.

Osim pisanih pravila kako se treba oblačiti i šta je to pristojno oblačenje, postoji još jedan dodatan segment toga kako izgledate kada idete u školu ili na fakultet. Odeća umnogome može govoriti o vašem karakteru, ali i stavu i namerama.

U skladu sa vašim godinama birajte i odeću, nemojte žuriti da odrastete i oblačite preozbiljnu odeću, jer nećete izgledati ni pametnije ni mudrije, već smešnije. Takođe, sportska garderoba na fakultetu odaje utisak neozbiljnosti i nemarnosti za instituciju u kojoj se nalazite.

Modni trendovi značajno su preokrenuli stavove muškaraca o garderobi, zbog čega posvećuju sve više vremena svom izgledu. Ono što mladići treba da ostave u ormanu kada krenu na fakultet su sportski dresovi i kratke pantalone. Majica, džemper, duge pantalone ili farmerice uz patike ili cipele idealna su odevna kombinacija.

studenti

Foto: Shutterstock

Izbor boje može vam pomoći da delujete samouverenije, pozitivnije i odlučnije. Plava i zelena imaju moć da smire i opuste, ljubičasta simboliše dostojanstvo i poštovanje, dok žuta i oker boja pripadaju najstimulativnijim bojama i zrače optimizmom. Ako se razmišljate između roze i crvene izaberite crvenu jer je energičnija, a mnogi studenti smatraju da donosi sreću na ispitima. Siva se može kombinovati sa narandžastom, jer zajedno simbolišu mudrost i zrelost.

Ukoliko volite da nosite nakit, neka on bude diskretan, kako ne biste zveckanjem i šarenilom odvlačili preveliku pažnju drugim studentima i izgledali kao dvorska luda ili klovn. Dok provodite vreme u slušaonicama, amfiteatrima i čitaonicama napadnom odećom drečavih boja, otkrivenim tetovažama i šljaštećim nakitom odvlačićete kolegama pažnju sa savladavanja gradiva. Dakle, ne samo da je izbor garderobe stvar mode, već je to i stvar pristojnosti i poštovanja drugih.

Životni stil je važan segment života, a školski i fakultetski stil odevanja dodatno će ga obogatiti i pomoći vam da se izgradite dodatno i na tom polju.

Izvor vesti: Srbija Danas