Vesti21.12.2021. 10:13

Doneta odluka o ceni vrtića: Roditelji informišite se koliko ćete plaćati predškolsku ustanovu u 2022. godini

Cena boravka dece u beogradskim vrtićima ostaće ista i u 2022. godini, potvrdio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. Računica koju su uradile stručne službe Sekretarijata govori da će ekonomska cena obdaništa ostati 28.000 dinara, a mesečni iznos na uplatnici oko 5.600 dinara mesečno, kao i do sada.

Pri kraju svake kalendarske godine, stručne službe Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu rade analizu raznih pokazatelja, na osnovu koje se predlaže ekonomska cena za narednu. Cena vrtića nije menjana od 2015. godine, kada je Grad počeo da dotira boravak mališana i u privatnim obdaništima. Trenutno, subveniciju dobija 22.270 dece u 441 privatnoj predškolskoj ustanovi. Na ime dotacija, roditeljima je do sada isplaćeno 17,7 milijardi dinara.

Mališani iz socijalno najugroženijih porodica će imati pravo da besplatno borave u predškolskim ustanovama. Reč je o više od 5.500 najmlađih, uzrasta od jedne do šest godina. Računica govori da svako deseto dete uključeno u državni sistem predškolskog obrazovanja ostvaruje pravo na besplatno obdanište. Iz gradske kase se, svakog meseca, na ime subvencije za ove namene izdvaja više od 157 miliona dinara, što na godišnjem nivou iznosi blizu dve milijardi dinara. Najviše njih, 97 odsto, ovo pravo ostvaruje na ime trećeg i svakog narednog deteta.

vrtić

Foto: Shutterstock

Prema rečima Gaka, i sledeće godine iz gradske kase će se subvencionisati boravak dece u državnim i privatnim vrtićima sa oko 22.400 dinara, što je 80 odsto od pune cene u državnim predškolskim ustanovama.

– Veliki su uspesi ostvareni u ovom sektoru u poslednjih nekoliko godina, više se ne čeka na mesto u vrtiću, a obuhvat dece predškolskim obrazovanjem u glavnom gradu iznosi oko 74 odsto, što je ogroman skok sa nekadašnjih 45 procenata. Godinu završavamo sa više od 77.000 dece u sistemu predškolskog obrazovanja. To je za Beograd istorijski uspeh – kaže Gak.

NAJVIŠE U NOVOM BEOGRADU

Najviše dece, u školskoj 2019. godini je besplatno boravilo u vrtićima na Novom Beogradu – 729, Čukarici – 631, Zvezdari – 585, u “Dr Simo Milošević” u Zemunu – 538… U predškolskim ustanovama u Sopotu je najmanje mališana koji imaju pravo na dotiran boravak u obdaništu – 93.

Osim, po osnovu trećeg i svakog narednog deteta, Sekretarijat finansira obdanište i za decu bez roditeljskog staranja u starateljskoj porodici (16), u hraniteljskoj porodici (36), decu sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom (79) i za decu koja borave u Sigurnoj kući (3).

Izvor vesti: Srbija Danas/Večernje novosti