Vesti28.01.2022. 01:05

Dodeljene Svetosavske nagrade: Ovo su dobitnici za 2021. godinu

Povodom školske slave Sveti Sava, koja se juče obeležavala u obrazovnim ustanovama širom Srbije, ministar prosvete Branko Ružić uručio je Svetosavske nagrade za 2021. godinu.

Ružić je podstio da se ova povelja dodeljuje od 2002. i da je ove godine stiglo 150 prijava, te da je komisija imala težan zadatak da odabere 34 dobitnika.

-Vi, koji ste ovde sa nama, Svetosavsku nagradu, kao jedno od najznačajnijih priznanja, zaslužili ste svojim radom, zalaganjem, postignutim rezultatima, unapređivanjem obrazovno-vaspitne prakse, razvojem naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Dobili ste i za posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja zarazne bolesti Kovid-19- rekao je ministar Ružić.

U ime dobitnika, obratio se direktor Druge ekonomske škole iz Beograda Dejan Nedić koji je zahvalio Ministarstvu, jer je prepoznalo i uvidelo kvalitet nagrađenih.

-Ova priznanja će biti dodatni podstrek i motivacija da nastavimo sa predanim i posvećenim radom na obezbeđivanju i unapređivanju kvaliteta našeg obrazovnog sistema, a na dobrobit generacija koje dolaze- rekao je Nedić.

Dobitnici Svetosavske nagrade su: Jadranka Spasić, predsednica Saveza udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Radmila Aranđelović, direktorka Predškolske ustanove Rakovica, Dečija ustanova „Dečija radost“ iz Iriga, Jovana Glidžić, učenica šestog razreda OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša, Andrej Drobnjaković, učenik osmog razreda OŠ „Kralj Aleksandar Prvi” iz Beograda, Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Surčina, Dejan Kulundžić, direktor OŠ„Bratstvo” Novi Pazar, Nataša Selić Stanković, direktorka OŠ „Anton Skala“.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Priznanja su dobili i Verica Kostić, master profesor srpskog jezika i književnosti u OŠ“ Sreten Lazarević”, Prilike, Mirjana Savanov, nastavnica razredne nastave u OŠ „Matija Gubec“, Donji Tavankut, Dobrica Jovanović, student prve godine MIT-a u SAD, i bivši đak Matematičke gimnazije u Beogradu.

Nagrada je uručena i Mladenu Šljivoviću nastavniku fizike iz Gimnazije u Zaječaru, Dejanu Nediću, direktoru Druga ekonomska škola u Beogradu, Muzičkoj školi iz Niša, Gimnaziji „Sveti Sava“ iz Požege, kao i dvema beogradskim gimnazijama – Prvoj i Petoj.

Na spisku dobitnika najvećeg prosvetnog priznanja su takođe Boba Kotlica, studentkinja Medicinskog fakulteta Univerzitet u Beogradu, Emilija Jovanović, studentkinja Biološki fakultet Univerzitet u Beogradu, Case Study Club FON – Zorana Dulović, Sergej Stanišić, Dragan Stojanović, Tamara Đorđević, Mina Petrović, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Milan Savić, student master studija na Fakultet političkih nauka i aktuelni državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, Dragan Simeunović, profesor Fakultet političkih nauka i Dragan Hrnčić, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Svetosavske nagrade

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nagrađen je i tim akcije „Knjigom do saznanja” – Ljubiša Stojmirović, Dejan Baljak i Stojan Stojmirović, zatim Naučni institut za veterinarstvo Srbije, Istorijski institut, Beograd, Danica Pavlović, naučna saradnica Centara za fotoniku pri Institut za fiziku,

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor, kompanija NIS a.d. Novi Sad – Program ,,Energija znanja”, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, guslar Boško Vujačić, Maja Vračarić, specijalista epidemiologije uGradskom zavodu za javno zdravlje Beograda, Blaženka Trivunčić, koordinatorka obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u Francuskoj, Italiji i Sloveniji i Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Izvor vesti: Srbija Danas