Vesti19.01.2022. 11:25

Dodeljena nagrada “Dr Predrag Simić”: Prvo mesto osvojio Sava Mitrović

Sedmu godinu za redom dodeljuje se nagrada “Dr Predrag Simić” koja nosi ime po našem istaknutom univerzitetskom profesoru, politikologu i ambasadoru. Nagrada je namenjena autorima najboljih studentskih radova iz oblasti međunarodnih odnosa – spoljne politike Srbije i balkanskih odnosa, discipline koju je profesor Simić izučavao i predavao studentima u Beogradu i Podgorici. Ovogodišnji dobitnik prve nagrade je student međunarodne politike, Sava Mitrović.

Milan Krstić, profesor Fakulteta političkih nauka kaže da je dobitnik prve nagrade Sava Mitrović, student master studija međunarodne politike.

-Za preostale nagrade da sačekamo podne, da bi i ostali učesnici saznali- rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, žiri već tradicionalno ima poteškoća da izabere najbolja tri rada i to pokazuje interesovanje studenata Fakulteta političkih nauka za teme kojima se bavio profesor Predrag Simić.

-Uvek je ponuđeno više tema, pa studenti onda odaberu neku. Ove godine je najveće interesovanje bilo za temu koja se tiče Otvorenog Balakana i koristi koje Srbija i region ima politički i ekonomski od tog projekta- rekao je Krstić.

Ističe da nagrada koja nosi ime jednog uglednog profesora, za onog ko je osvoji znači i ugled u kolektivu, ali ima i materijalni deo. Studenti se, dodaje, jednako interesuju za spoljnu politiku, ali za različite teme.

-Deluje mi da 2016. kada smo prvi put dodeljivali nagradu bilo veće interesovanje za teme koje se tiču EU, pomirenja u regionu, rešenje pitanja KiM, a danas se više interesuju na teme kao što su vojna neutralnost, ekonomska integracija regiona- rekao je Krstić.

Nakon proglašenja pobednika u podne, biće održano tradicionalno memorijalno predavanje u čast profesora Simića. Ove godine, to će učiniti njegov kolega i ambasador dr Srećko Đukić, a na temu “Kako izaći iz energetske krize?”.

Nagradu dodeljuju porodica Simić, Fakultet političkih nauka i Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative, uz podršku Ambasade Republike Slovačke u Beogradu.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS