Vesti25.08.2021. 08:31

DODATNI UDAR NA BUDŽET RODITELJA – OPREMANJE ĐAKA ZA ŠKOLU! Spisak potrebne školske opreme za 1. septembar

Da bi prvi put poslali decu u školske klupe, roditelji moraju da izdvoje celu platu za knjige, školski pribor, rančeve, garderobu, obuću, opremu za fizičko, lektiru…

Na pragu smo 1. septembra i početka školske godine, kad roditelji imaju dodatni udar na budžet jer ih čeka opremanje đaka za školu, za šta treba da izdvoje čak jednu prosečnu platu od 550 evra. Iako je polazak prvaka u školu najveća radost za roditelje, tu su ujedno i najveći troškovi, a ukoliko porodica ima dva đaka, troškovi se udvostručuju.

U troškove ne ulaze samo knjige i školski pribor već i ranac, garderoba, obuća, oprema za fizičko, pribor za crtanje i bojenje, lektira, tako da za opremanje dva đaka treba izdvojiti čak 65.000 dinara.

– Koliko god da se radujem što moje dete polazi u prvi razred, toliko i već danima prebrojavam novac koji moram da izdvojim za školsku opremu i pribor. Učiteljica nam je dala spisak obaveznog pribora koji dete mora da ima kod sebe. Uz pribor detetu moram kupiti nove patike, garderobu, ranac, a sve to će me koštati kao jedna minimalna plata – kaže jedna majka đaka prvaka koja je želela da ostane anonimna i dodaje da su poslednjih dana avgusta ogromne gužve u knjižarama u Beogradu. Roditelji obično udžbenike kupuju na nekoliko mesečnih rata koje otplaćuju tokom godine, međutim, celokupna školska oprema se kupuje neposredno pred polazak u školu.

đaci

Foto: Profimedia

Cena kompleta udžbenika za prvi razred u proseku košta oko 8.000 dinara, dok komplet za osmi razred iznosi oko 17.000 dinara, zavisno od izdavača udžbenika kojeg je škola odabrala. Pored knjiga, đak mora da ima i sveske različitih formata, koje, zavisno od veličine, kvaliteta, broja listova i toga da li su ukoričene, koštaju od 10 do 490 dinara. Za početak godine je dovoljno pet-šest svezaka, a tokom godine potrebno je kupiti dvadesetak.

 

Pribor za pisanje i crtanje podrazumeva obavezne tri obične olovke, plavu i crvenu hemijsku olovku, penkalo i piši-briši olovku, drvene bojice, gumicu, rezač i mali lenjir, što dolazi u sklopu pernice, koja košta minimum 500 dinara, dok cena punih pernica ide i do 2.000. Učeniku je posebno za matematiku neophodan i komplet lenjira, koji košta oko 100 dinara, i šestar, koji ima cenu od minimum 150 dinara.

Što se tiče likovne kulture, tu je spisak malo duži pa treba obezbediti blok broj dva, tri, četiri ili pet, zavisi u koji razred osnovne škole ide dete, tempere, vodene boje, voštane boje, komplet četkica, paletu, posudu za vodu, krpu, flomastere, plastelin, samolepljivi kolaž-papir i kesu za blok, za šta treba izdvojiti od 2.500 dinara.

Tu je i fizičko vaspitanje, za koje je potrebna oprema u koju spadaju obavezne posebne patike, trenerka, helanke ili šorc, majica kratkih rukava i vijača, kao i vreća za opremu. Na spisku roditelja su i rančevi, koji su jedna od većih stavki – treba izdvojiti od 1.200 do 12.000 dinara.

Mnogi nastavnici i učitelji u školski program uključuju obaveznu lektiru, koja za prvi razred košta oko 500 dinara, dok je komplet za osmi razred oko 1.000. Podrazumeva se da je ovo školski pribor za početak godine koji se s vremenom obnavlja, pa je tako potrebno više puta kupovati hemijske olovke, rezače, gumice, sveske, blok za crtanje, drvene, voštane i vodene bojice i tempere. Tokom godine roditelji imaju i dodatni udar na džep, a to su izleti i ekskurzije. Pre svega oni predstavljaju avanturu za svako dete, a cilj ovih putovanja je i učenje novih stvari i obilazak različitih znamenitosti i kulturnih ustanova, a sve to košta. Tako cena za tri noćenja na nekoj planini u Srbiji košta oko 100 evra, dok su cene jednodnevnih izleta od 2.000 do 4.000 dinara.

TABELA – Spisak potrebne školske opreme

Pribor – Cena

Sveska – 10-500
Blok za crtanje br. 5 – 70
Kesa za blok – 120
Tempere / vodene boje – 250
Kolaž-papir – 40
Komplet četkica – 400
Drvene bojice – 200
Voštane boje – 180
Flomasteri – 200
Pernica – 500-2.000
Šestar – 150
Ranac – 1.200-12.000
Lektire – 500-1.000
*Cene su u dinarima

TABELA – Cene kompleta udžbenika za osnovce

Prvi razred – 6.520
Drugi razred – 6.780
Treći razred – 7.470
Četvrti razred – 8.830
Peti razred – 14.230
Šesti razred – 16.800
Sedmi razred – 17.200
Osmi razred – 17.200
*Cene su u dinarima

TABELA – Oprema za fizičko

Patike – 3.000
Majica – 400
Šorts – 2.000
Trenerke – 2.000-10.000
Helanke – 1.000
Vreća za opremu – 600
*Cene su u dinarima

Užina poseban trošak

Za decu koja se odluče da užinaju u sklopu škole roditelji treba svakog meseca da izdvoje i oko 1.500 dinara. Međutim, ukoliko se odluče za samostalno donošenje užine – roditelji će verovatno morati da odvoje nešto više para za hranu svog đaka.

Zaštita od virusa

Osim obavezne školske opreme i pribora, učitelji i nastavnici za vreme pandemije koronavirusa preporučuju da đaci kod sebe imaju zaštitne maske, vlažne maramice, toalet-papir, dezinfekciono sredstvo za ruke i papirne maramice. Strogo je zabranjeno da ovu dodatnu opremu učenici razmenjuju između sebe.

 

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Kurir