Vesti03.02.2022. 11:03

Diploma i u šestoj deceniji: Ovako je jedna Ljubica završila Fakultet političkih nauka

Na Fakultetu političkih nauka je upravo diplomirala studentkinja sa nepunih 60 godina, a na Ekonomskom fakultetu još nekoliko ispita ostalo je studentkinji koja ima više od 70 godina. Šta može nekoga da nagna da završi fakultet u poznim godinama?

Ljubica Knežević je 1992. godine upisala Pravni fakultet. Ipak, nepredvidive okolnosti često menjaju prioritete. Kako kaže, njoj se, kao i mnogima, dogodio život, pa je studije privremeno prekinula. Ona je sada majka troje dece i da bi njima pokazala da se sve može ostvariti, vratila se studijama i diplomirala u novembru prošle godine.

-Postojao je razlog da zaokružim jednu celinu u životu, da mi tako neke stvari ne ostanu nedovršene, da se nešto započeto završi i da time dam primer svojoj deci- kaže Ljubica.

Zbog specifičnosti vođenja evidencije, nije poznat tačan broj studenata upisanih po starom programu na Univerzitetu u Beogradu. Ipak, na Fakultetu političkih nauka u proseku njih deset godišnje diplomira.

čitaonica

-Razmak godina je izuzetno veliki. Upravo je diplomirala studentkinja sa nepunih 60 godina i mislim da je to i najstarija studentkinja na našem fakultetu- ističe vanredni profesor dr Natalija Perišić.

Upisivanje fakulteta i posle tridesete

Sa 34 godine Goran Štulić je odlučio da upiše istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Do kraja studija mu je ostalo još pet ispita, a razmišlja i o master studijama.

-Ja mislim da nikad nije kasno, a pogotovo recimo u tridesetim i četrdesetim, kada imate i realno šansu da posle napravite karijeru- smatra Goran Štulić.

Uz slogan “Nikad nije kasno da steknete svoju diplomu” Univerzitet Jork u Kanadi ukinuo je školarinu studentima starijim od 60 godina. Našim studentima nedostaje dodatni podsticaj institucija kako bi se hrabrije vraćali svojim studijama.

Profesori koji često odlaze u inostranstvo kažu da su tamo amfiteatri ispunjeni studentima različitih godina. Kada bi tako bilo i kod nas, to bi znatno povećalo procenat visokoobrazovnog stanovništva i mnogima dalo mogućnost da opet sanjaju.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS