Vesti14.10.2021. 11:21

Digitalizacija obrazovanja spasonosni faktor u epidemiji koronavirusa u Srbiji: Digitalne učionice i udžbenici, sledi reforma u tri oblasti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je na vodećem svetskom samitu GovTech koji okuplja najveće lidere u oblasti digitalnih inovacija u javnom sektoru, i govorila o rezulatima koje je Srbije postigla u oblasti digitalne transformacije započete 2016. godine.

Premijerka Brnabić je posebno istakla šta je sve urađeno u poslednjih pet godina u digitalnoj transformaciji javne uprave i sistema obrazovanja i kako se to “isplatilo” tokom pandemije kovida 19. Najavljeno je da sledi potpuna digitalizacija zdravstva.

-Sve što smo uradili tokom 2016. i 2017.godine u digitalizaciji uprave i reformi obrazovanja zaista se isplatilo tokom kovid krize, skoro da smo bili pripremljeni na pandemiju – rekla je Brnabićeva.

Govoreći o digitalizaciji obrazovanja u Srbiji, premijerka je kazala da je 2018. godine počelo uvođenje digitalnih udžbenika i učionica i da je Srbija bila spremna kada je u martu prošle godine zbog pandemije kovida 19 uvedena on-lajn nastava u školama.

Ana Brnabić

Foto: Profimedia

-Mislim da smo jedna od retkih država u kojoj tokom pandemije učenici nisu izugubili nijedan čas nastave- rekla je Brnabićeva.

Ističući značaj digitalnih tehnologija, podsetila je da je Kancelarija za IT i e-Upravu imala kapacitete da brzo razvije softver i sistem za prijavljivanje građana za vakcinaciju, kao i da su građani razumeli koji su benefiti procesa digitalizacije.

-Mogu da proverim na telefonu koliko je ljudi primilo prvu dozu, koliko drugu duzu, koliko se prijavilo za buster dozu, svu statistiku, to je zadivljujuće postignuće u digitalizaciji javne uprave u poslednjih pet godina- rekla je Brnabićeva.

Kako je rekla, da je mogla da predvidi sa kakvom će se pandemijom svet suočiti, digitalizacija zdravstva bi bila prioritet, ali je kao premijerka odlučila da to bude obrazovanje jer je, istakla, smatrala da je to osnov za buduće kompetencije i da taj proces mora početi od osnovnih škola.

Foto: Shutterstock

-Trebalo je umrežiti sve škole na internet, uvesti digitalne učionice, udžbenike. Ali, nismo mogli da radimo sve u isto vreme- rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da je Srbija započela digitalizaciju zdravstva u drugoj polovini 2019.godine, ali da je pandemija usporila taj proces. Brnabić je kazala da je mnogo urađeno od kada je Vlada Srbije započela transformaciju srpske ekonomije, od ekonomije zasnovane na radno intenzivnim poslovima i investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju, navodeći da su ojačani kapaciteti u inovacionoj infrastrukturi, izgradnji naučno-tehnoloških parkova i startap centara.

-Sledeći veliki izazovi su veštačka inteligencija, biotehnologija i biomedicina – rekla je Brnabić i naznačila važnost projekta “Biofor” koji će objediniti najbolje kapacitete Srbije u oblastima biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

 

Izvor vesti: Srbija Danas