Vesti29.10.2021. 11:26

Devetogodišnjak koji govori engleski kao da mu je maternji: Mlađan iz Pirota je vicešampion sveta

Na nedavnoj međunarodnoj olimpijadi engleskog jezika “HIPPO 2021” u Italiji, osvojio je srebrnu medalju. Za takmičenje se prijavilo više od 48.000 kandidata iz 45 zemalja, u finalu ih je bilo 180.

Devetogodišnji Piroćanac Mlađan Stojanović, učenik 4. razreda OŠ “8. septembar”, predstavio se publici u Italiji na engleskom jeziku, nakon proglašenja najboljih. Nije razmišljao o nagradi – ali je zadovoljan.

-Prvo se pokazalo na ekranu, pre vremena! I niko to nije primetio. I onda tek posle, kada je izašlo, ja sam samo skočio – priča Mlađan.

Profesorka engleskog jezika u Osnovnoj školi “8. septembar” Ivana Bojkić koja je pratila Mlađana na takmičenju, ponosna je na uspeh koji su postigli u Italiji.

-Mlađa je izuzetno talentovan, međutim, radili smo, vežbali smo testove, veštinu slušanja, veštinu čitanja za peti i šesti razred. Dakle, radili smo iznad njegovog nivoa – kaže profesorka.

Mlađan Stojanović

Foto: RTS/PrintScreen

Mlađan ne krije da je, osim znanja, u Italiju krenuo i sa jakom željom da se takmiči. Mlađanov uspeh nije iznenađenje za one koji ga poznaju, pogotovu za članove porodice. Kažu da je oduvek bio svestrano dete. Pored stranog jezika, bavi se sportom, uspešan je i u matematici i muzici – paralelno pohađa muzičku školu, odsek klavir.

-Kada je imao dve godine i nešto više, počeo je da čita, počeo je da sakuplja albume. Svakom igraču je znao da pročita ime, da zna iz kog je kluba, iz koje zemlje, sve je znao – kaže njegov deda Simeon Jošić.

Osvajanje znanja je, kaže devetogodišnji Mlađan, ono što ga ispunjava. Takmičenje u Italiji pamtiće ne samo po srebrnoj medalji i certifikatu koji je priznat u celom svetu, već i po dobrom druženju i sklopljenim prijateljstvima. A šta će biti kad poraste, o tome još ne razmišlja. Uspeh mu, svakako, predstoji!

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS