Vesti06.12.2021. 09:55

Desetogodišnji Andrej doneo zlatnu medalju Srbiji: Malac genijalac koji računa 200 dvocifrenih brojeva u minuti

Na Međunarodnoj olimpijadi iz mentalne aritmetike zlatnu medalju osvojio je Andrej Živanović, desetogodišnjak iz Beograda.

Andrej je učenik petog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sremčice, a najbolji rezultat na svetu ostvario je na onlajn olimpijadi, koja je u organizaciji Centra “Abakus” iz Moskve okupila talente širom sveta. Više od 650 olimpijaca iz 25 zemalja testiralo je svoje veštine brzog mentalnog računanja i rešavanja logičkih zadataka.

Šampion iz Srbije je bio najuspešniji u brzom mentalnom računanju – 200 dvocifrenih brojeva, koje je rešio za 60 sekundi, da bi potom tačno izračunao niz od 50 trocifrenih brojeva za samo 40 sekundi.

Pored šampionskog mesta, još dva polaznika škole “Malac Genijalac” osvojila su vredna priznanja. Tako se u kategoriji najmlađih učesnika šestogodišnji Stefan Popović iz Beograda okitio bronzanom medaljom, dok je njegov vršnjak, Konstantin Mladenović, takođe iz Beograda, osvojio četvrto mesto.

Mentalna aritmetika

Takmičari su pored brzog računanja rešavali i zadatke iz neobične matematike, odnosno posebnu vrstu logičkih zadataka, koje su morali rešiti u kratkom vremenskom intervalu.

Zadaci su bili tako osmišljeni da su se takmičari oprobali u pet različitih kategorija razmišljanja: logičko, apstraktno, kombinatorno, algoritamsko i naravno – aritmetičko.

Pobednici su bili oni takmičari koji su najbrže rešili zadatke.

-Čestitamo Andreju, Stefanu i Konstantinu, njihovim učiteljicama, ali i svim Malcima koji su učestvovali na svetskoj Olimpijadi!- poručuju iz škole ”Malac Genijalac”.

Izvor vesti: Srbija Danas