Vesti30.10.2021. 10:33

Deca sve gojaznija, a časova fizičkog vaspitanja nema: Kako rešiti gorući problem u osnovnim školama?

Za samo pola veka broj gojazne dece u Srbiji povećan je 10 puta. Zbog toga je i sve više onih sa krivom kičmom, pa su uvedeni dodatni časovi fizičkog u osnovnim školama. Međutim, ima škola koje nemaju sale, a i onih koje ih imaju, ali ne mogu da ih koriste kako bi trebalo, zbog prevelikog broja učenika.

Nije fiskulturna sala nego prostorija za fizičko. Đaci Osnovne škole “Dragojlo Dudić” na Zvezdari fizičko rade u sobi veličine učionice.

-Nastava od prvog do četvrtog je organizovana unutar škole, u prostoriji u kojoj se trenutno nalazimo, a za učenike od petog do osmog razreda gradski sekretarijat odvaja sredstva, plaća nam salu u okruženju- navodi direktorka OŠ “Dragojlo Dudić” Danijela Pavić.

Zbog loših uslova, menja se i nastavni plan, pa đaci ovde uglavnom rade preskoke i vežbe na parteru.

-Ono što ova deca nemaju, to je veliki prostor, u većem prostoru mogu zimi da rade razna trčanja, ovde ne možete apsolutno ništa, eventualno nešto iz gimnastike- kaže nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja OŠ “Dragojlo Dudić” Dalibor Lalovac.

fiskulturna sala

Foto: Shutterstock

Dodaje da nema ni karika ni vratila.

-Moj učenik nikada nije video vratilo, niti zna šta je to, niti ja mogu to da mu pokažem, jer jednostavno nemamo uslova, prosto neke oblasti ne radimo, jer nemamo uslova za to- dodaje nastvnik Dalibor Lalovac.

Nije problem samo to što đaci često ne rade po nastavnom planu, nego što im je na putu do zakupljene sale ugrožena bezbednost. Sporna je pasarela, posebno zimi, kad ima leda, tvrde sagovornici. Zbog toga se đacima od petog razreda organizuju dvočasi, kako bi samo jednom nedeljno morali da je prelaze.

OŠ “Dragojlo Dudić” je jedna od najstarijih škola u Beogradu. Zaspoleni se nadaju da će 160. rođendan, koji se približava, proslaviti u novoj sali za fizičko.

-Postoji prostor koji pripada školi, velika površina iza škole na kojoj se nalazi i sportski teren i deo brda iza škole na kojem je moguće uzidati salu u skladu sa standardima”, navodi direktorka škole.

fizičko vaspitanje

Foto: Shutterstock

Od 87 škola na teritoriji Beograda, pet nema fiskulturnu salu. Međutim, i one koje imaju često ne mogu da sprovedu plan za svako odeljenje, tri časa sedmično, jer je mnogo učenika.

Ne čudi onda što ne mogu da se realizuju ni dodatni časovi, uvedeni zbog sve učestalije gojaznosti kod dece i krive kičme.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS