Vesti06.10.2021. 07:23

Đačke i studentske vragolije: Kako se vara na testovima? Ovo su najčešće metode

Varanje na ispitima, kontrolnima, testovima je nešto što svi vučemo još iz srednje škole, pa čak i iz osnovne. Dok je na školskom nivou to uglavnom bezazleno i svodi se na prepisivanje od druga iz klupe, bacanja papirića sa rešenjima i slično, studenti su spremni da na sve moguće načine dođu do željenog cilja.

Određena istraživanja pokazuju da je ova pojava toliko rasprostranjena da bi se svaki treći student opredelio na neki vid varanja.

Razlozi zbog kojih se vara na ispitu

Da li postoji bar jedan opravdan razlog za varanje?

Mnogi se pravdaju činjenicama poput: „U frci sam s vremenom“, „Profesor me mrzi, nikad neću položiti kod njega“. Takođe jedan od razloga je što studenti mogu izgubiti smeštaj u studentskom domu…

Studenti nekada i nemaju lošu nameru, već se jednostavno nađu u toj situaciji i reše da je iskoriste. Nekada čak i nemaju nameru da varaju na ispitima, ali situacija bude takva da kada se već desi, onda se i oni upuste u to. Sa druge strane, kada svi u jednoj slušaonici ili prostoriji prepisuju, onda ni vi verovatno nećete ostatiti imuni na to.

Nekada đaci prepisuju jer misle da nemaju dovoljno vremena da nauče gradivo ili da im je gradivo previše “suvoparno” pa je neophodno da sebi naprave podsetnik. Takođe, nekada su studenti samo lenji da bi naučili gradivo, pa žele da lakšim putem stignu do cilja.

Popularne metode varanja

1. Puškice – najpopularnija metoda prepisivanja koju smo svi barem jednom upotrebili su puškice. Njih možemo da sakrijemo gde god poželimo (tašna, patike, ispod rukava, ispod stolice,stola…).

varanje na ispitima

Ovaj metod varanja na ispitima zahteva i pravu pripremu, odnosno pripremu puškica koje ćete koristiti na ispitima. One su uglavnom malih dimenzija, pa tako na malom prostoru morate smestiti što više informacija. Svakako da je bolje da se vreme koje se provede u pravljenju puškica iskoristi za učenje, ali to kod mnogih nije slučaj jer im je cilj da bez muke polože ispit.

2. Prepisivanje od kolege – kada dolazi do ovog metoda varanja student obično ne dolazi s namerom da će prepisivati, nego prosto određene rupe u znanju popuni na ovaj način.

Ovo ne zahteva nikakvu pripremu unapred, već zavisi samo od volje kolege ili druga koji je voljan da vam pomogne. Ovo je isto izrazito rizična metoda, jer u ovim slučajevima ako se otkrije da prepisujete, nije ugrožen samo onaj koji nije ni učio, već i osoba koja pruža pomoć.

varanje na ispitu

Foto: Shutterstock

3. Iznajmljivanje dublera –  Ovo je sam vrh prevare. Dvojnici lepe svoje slike na indekse studenata i onda umesto njih polažu ispite, za određenu količinu novca, naravno.

Ovo zahteva falsifikovanje dokumenata i kazne su velike, i ide se dotle da se može čak i krivično odgovarati.

4. Bubice – ovo je najmodernija tehnika, s obzirom da profesori u zadnje vreme nose sa sobom ometače signala pa studenti ne mogu da čuju glas koji dopire iz bubice.

Postoji mnogo mesta na kojima se ova oprema može iznajmiti i koristiti za polaganje nekog određenog ispita. Kako vreme prolazi, tehnologija napreduje i došli smo u situaciju da su bubice i ostala pomagala jedna vidljiva golim okom i jako teško se otkrivaju.

varanje na ispitu

Foto: Shutterstock

5. Zamena listova već korišćenim – kada su u pitanju ispiti na kojima dobijate jedno esejsko pitanje, ono čemu pribegavaju studenti jeste zamena ispitnog lista.

Naime, oni prethodno kući napišu sva pitanja na odvojenim listovima. Kada profesor da temu, oni se potrude da tokom ispita nešto pišu, ali da na kraju, neprimetno, izvade onaj list na kojem se nalazi ispitna tema. To je komplikovano, ali nekima i uspeva.

Postavlja se pitanje kako rešiti ovaj ozbiljan problem. Na ovakav način se dobijaju stručnjaci sa diplomama, ali bez znanja koje im je preko potrebno. Nekvalitetan „stručnjak“ ne donosi dobro nikom, pa ni samom sebi.

Dok se neko ne pozabavi ovim, ostaje samo da se nadamo da će studenti postati iskreni prema sebi i da će stojički pretrpeti poraz, tj. lošu ocenu kad neki ispit ne spreme dovoljno dobro.

Pre nego što se ikada odlučite za ovu liniju manjeg otpora (ali težih posledica), razmotrite pažljivo šta takav čin sa sobom nosi i kakve su eventualne posledice koje možete snositi.

 

Izvor vesti: Srbija Danas