Vesti03.12.2021. 09:42

Đaci već tri nedelje u školskim klupama, a šta će biti sledeće: Saopštena odluka koja važi od ponedeljka

Ministarstvo prosvete svake nedelje četvrtkom pravi presek situcije u školama i ovo je već treća nedelja sa neposrednim modelom nastave, a tako će biti i sledeće nedelje, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

-Nepunih hiljadu učenika je u ovom trenutku zaraženo koronavirusom, što je 0,15 odsto, ali to je statistika i važno je da edukacijom i radom i sa učenicima i sa nastavnicima promovišemo primenu epidemoloških mera, ali i podižemo svest o potrebi da se sa ovom pošasti izborimo, a put ka tome je vakcina- rekao je Branko Ružić i dodao:

-U oko 80 odsto odeljenja u čitavoj Srbiji u svim školama osnovnim i srednjim nemamo ni jedan slučaj pozitivan na koronavirus govori da je ovaj sistem vitalan, ali ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Nažalost, ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji – rekao je Ružić.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Reakcija na neposrednu nastavu u školama je više nego pozitivna i nije bilo protesta ni roditelja ni nastavnika, rekao je ministar.

-Bilo je reči o ranijem terminu raspusta, a za sve nas je na prvom mestu zdravlje učenika. Inicijalna ideja je bila da se raspust otpočne dve nedelje ranije da su ostali loši parametri, međutim, kako brojke padaju, a kako je situacija u školama dobra, odlučili smo da radimo po kalendaru koji je i propisan. Ako dođe do pogoršanja primenjivaćemo primerene mere- naveo je Ružić.

Što se tiče ekskurzija, ministar je rekao da su one teoretski moguće ukoliko je škola bar nedelju dana u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava odnosno destinacija u kojoj ekskurzija odnosno nastava u prirodi treba da se izvede ali je to suštinski malo komplikovanije i zbog toga nema puno škola spremnih da prionu na ovu proceduru.

 

Izvor vesti: Srbija Danas