Vesti08.11.2021. 02:17

Đaci u Crnoj Gori ne uče veronauku: Samo je jedan razlog za to

Crnogorska ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić izjavila je da o uvođenju veronauke i seksualnog obrazovanja kao predmeta u školama treba postići širok društveni dogovor i da država prethodno treba da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

-Uvođenje veronauke kao predmeta trenutno je osetljivo pitanje u našem društvu i mišljenja smo da treba sačekati potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ono za šta ćemo se zalagati jeste široki konsenzus, kako u stručnoj zajednici tako i u društvu u celini- rekla je Bratić za podgoričke „Vijesti”.

Bratić je kazala da naziv predmeta seksualno obrazovanje treba da bude reproduktivno zdravlje i dodala da će se vlada i u tom slučaju zalagati da bude stvoren „široki konsenzus, kako u stručnoj tako i u laičkoj javnosti”. Ona je kazala da se veliki broj direktora osnovnih i srednjih škola oglušio o izmene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, da nisu ni pokušali da ispune svoje obaveze i da su zbog toga smenjeni.

Govoreći o tužbama koje su direktori škola zbog toga podneli, kao i o tužbama nastavnika zbog neplaćanja prekovremenog rada, Bratić je rekla da „svako može da traži svoja prava”.

Ona je komentarisala i izbor na funkciju direktorke Filmskog centra Aleksandre Božović, koja se dovodi u vezu sa radikalnom organizacijom Dveri, rekavši da za nju „nije sporan”. Bratić je obećala da će ući u trag nestalim i „pozajmljenim” eksponatima iz Narodnog muzeja na Cetinju.

Izvor vesti: Srbija Danas