Vesti31.08.2022. 10:49

Đaci sutra kreću u školu: Evo kako će se odvijati nastava

Na sastanku Tima za škole danas je zaključeno da nema prepreka da školska godina u Srbiji počne 1. septembra, kao i da oblik nastave bude neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

“S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i činjenicu da, uz primenu odgovarajućih mera, škole ni do sada nisu bile primarno mesto transmisije (korona) virusa, zaključeno je da povratak djaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih”, naveo je Ružić u pisanoj izjavi.

Ružić je rekao da je dozvoljeno i izvodjenje izleta, ekskurzija i drugih putovanja učenika i dece u školama i predškolskim ustanovama.

“Pre realizacije ekskurzije škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida-19 i da medju članovima uže porodice nije bilo slučajeva kovida-19, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije”, rekao je Ružić.

On je istakao da je osetljivim osobama preporučeno da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i da je predvidjeno da, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na kovid-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi.

Ukoliko se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Ružić je najavio i da će Tim za škole i ubuduće nedeljno razmatrati epidemiološku situaciju.

Izvor vesti: Srbija Danas / Kurir