Vesti02.12.2021. 01:33

Đaci loši na državnoj maturi, a bez toga ne mogu na fakultet: Stiglo rešenje za lakše spremanje završnog ispita

Kada je krajem oktobra 2020. sprovedeno prvo pilotiranje državne mature, u čemu je tokom tri dana testirano 4.067 đaka iz 101 škole, gimnazijalci su u proseku rešili tek dva od 20 zadataka iz matematike, a učenici srednjih stručnih škola jedan, dok su iz srpskog jezika tačno odgovorili na 35 odnosno 20 odsto pitanja.

Kako bi objasnio ispodprosečne rezultate, projektni tim državne mature tada je napomenuo da bi pri tumačenju postignuća srednjoškolaca trebalo uzeti u obzir da je pilotiranje sprovedeno na početku školske godine, bez bilo kakvih priprema učenika, koji su pritom prethodnu završili prema modelu učenja na daljinu.

Slabija motivacija, u poređenju sa onom koju imaju kada rade kontrolne i pismene zadatke – što se merilo vremenom utrošenim za izradu i brojem zadataka koje nisu ni pokušali da reše – bila je, kažu, očekivana, jer rezultati pilotiranja nisu ocenjivani, niti su uticali na krajnji uspeh.

Da se sa istim problemom ne bi susreli u aprilu sledeće godine, kada će ista grupa srednjoškolaca imati drugu simulaciju završnog ispita, razmišljalo se o nekim novinama. Prema rečima posebnog savetnika ministra prosvete Zorana Kostića, prva je da se fakultetskim profesorima prosledi ponešto iz banke zadataka za pilot-maturu, što bi iskoristili prilikom selekcije brucoša.

ispit

Foto: Shutterstock

– Deca će tako raditi simulaciju, ali će osetiti tipove zadataka koji će im već u junu biti na prijemnom ispitima za upis na fakultet – rekao je Kostić na konferenciji za medije.

Tom prilikom je objasnio kako bi učešće u pilotiranju moglo biti šansa ne samo da se „opipa” teren za ulazak u visoko školstvo već i da se popravi ocena u dnevniku.

– Nakon pregledanja testova, hajde da svima koji su uradili dobro damo mogućnost popravka ocene – rekao je, dodavši da takvi đaci ne bi morali naknadno da odgovaraju.

Ministarstvo prosvete planira da u naredne tri godine testira sve procedure i otkloni nedostatke kako bi državna matura postala ulaznica za upis na fakultete na kraju školske 2023/24.

 

Izvor vesti: Srbija Danas